Senator român: România a sprijinit R. Moldova de-a lungul timpului, o face şi în prezent şi o va face şi pe viitor
Sursa foto:captura foto Vizualizari:

Senator român: România a sprijinit R. Moldova de-a lungul timpului, o face şi în prezent şi o va face şi pe viitor

România va ajuta Republica Moldova să completeze chestionarul primit de la Uniunea Europeană, de care depinde dacă i se oferă statut de ţară candidată la aderare. Despre acest lucru a vorbit, la TVR MOLDOVA, Gheorghiţă Mândruţă, senator USR în Parlamentul României.

„Obţinerea acestui chestionar nu este deloc un gest simbolic, în întâlnirile pe care le-am avut în ultimele două zile aici la Chişinău cu ministrul MAI, cu ministrul Apărării, cu preşedintele Legislativului, cu preşedintele Comisiei parlamentare Apărare tocmai asta am evidenţiat. Este un gest care vine foarte repede din partea UE, este un gest concret şi un prim pas în tot demersul de integrare în UE. România a sprijinit R. Moldova de-a lungul timpului, o face şi în prezent şi o va face şi pe viitor, iar un domeniu în care putem colabora şi ne punem la dispoziţie toate resursele este, în primul rând, al completării acestui chestionar care este o chestie cât se poate de reală, concretă şi cu cât acest chestionar va fi completat mai repede şi mai bine, cu atât lucrurile, dinamica de integrare va fi rapidă. Noi avem experienţa când România a început demersurile de aderare la UE şi cred că avem o resursă umană, avem nişte specialişti care pot fi de foarte mare ajutor în completarea acestui chestionar. Lucrurile se mişcă şi vedem lucruri concrete. Acum depinde foarte mult şi de modul în care autorităţile R. Moldova se vor implica, vor reuşi să coalizeze specialişti pentru că cu cât acest chestionar va fi completat mai bine, cu atât oodată finalizat şi adoptat de UE, lucrurile se vor mişca înainte. Eu cred că lucrurile sunt pe un drum cu un sens unic”, a menţionat, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, Gheorghiţă Mândruţă, senator USR, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională în Parlamentul României.
 
„Colegii lucrează foarte intens asupra completării acestui chestionar şi acest lucru a devenit posibil din două considerente: schimbările radicale ce au avut loc în viaţa politică a R. Moldova odată cu alegerea Maiei Sandu în calitate de preşedinte şi obţinerea majorităţii parlamentare de către PAS şi formarea Guvernului PAS, e primul factor; al doilea moment este, sigur, agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei care a schimbat dramatic contextul regional şi, inclusiv, atitudinea UE faţă de ţările din PaE. Vreau să fac o precizare – sunt de partea ucrainenilor care consideră că războiul durează deja opt ani de zile, pur şi simplu de la 24 februarie a avut loc următoarea fază a acestei agresiuni. Şi aceste două momente: schimbarea calitativă a guvernării lla Chişinău şi contextul dramatic pe care noi îl avem în urma agresiunii din partea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei a a schimbat atitudinea UE faţă de ţările din PaE şi, respectiv, pentru R. Moldova, eu îmi aduc aminte de anul 2014 când existase proiectul „Novorusia”, când încă nimeni nu ştia cu ce se va termina tentativele Federaţiei Ruse de a crea acest proiect, ceea ce însemna tăierea Ucrainei de la litoralul Mării Negre, ieşirea la Odessa, la zona de sud a R. Moldova şi aşa zisa transnistrie şi atunci sigur că sigur că la Chişinău era un carusel al vizitelor a persoanelor importante din partea UE, diferitor ţări din UE şi mesajul era foarte simplu: Putin nu atinge R. Moldova. Acum nu se reduce la aceasta. UE a conştientizat că Ucraina, R. Moldova, Georgia merită să devină ţări cu statut de candidat, respectiv pe urmă va urma ceea ce se numeşte să facem tema de acasă în condiţiile deschiderii din partea UE, dar vreau vreau să subliniez că totul se decide pe câmpul de luptă astăzi în Ucraina”, a opinat deputatul PAS, Oazu Nantoi.

 
Similare
RECOMANDĂRI