Studiu. Tendinţe actuale ale migraţiei: 14% din persoanele care au plecat nu se vor mai întoarce în R Moldova. „Foarte greu, trebuia să mergi la lucru şi pe ploaie şi pe vânt - la cules sparanghel”
Vizualizari:

Studiu. Tendinţe actuale ale migraţiei: 14% din persoanele care au plecat nu se vor mai întoarce în R Moldova. „Foarte greu, trebuia să mergi la lucru şi pe ploaie şi pe vânt - la cules sparanghel”

Datele preliminare despre fenomenul migraţiei muncitorilor moldoveni în şase ţări arată că 14% din persoanele care au plecat la muncă în străinătate intenţionează să rămână definitiv în ţara în care s-au stabilit. Studiul „Tendinţe actuale ale migraţiei forţei de muncă: evidenţe empirice şi opţiuni de politici pentru Republica Moldova”, a fost realizat în perioada mai-decembrie 2019. El prezintă viziunea muncitorilor migranţi şi a altor actori pe piaţa muncii despre fenomenul migraţiei forţei de muncă, pentru elaborarea unui cadru eficient de politici şi legislativ bazat pe dovezi.

Versiunea finală a acestui studiu va fi publicată în mai 2020.

Motive de plecare

„Părinţii mei au decedat şi nu mai am pe nimeni în Moldova. Dacă copiii o să vrea aici să înveţe, e bine. Dacă o să se căsătorească aici, cu siguranţă, ei nu o să vrea să se reîntoarcă în Moldova. Cel puţin, aici, în Franţa, o să ne vedem în fiecare zi sau cel puţin în weekend-uri”.

Este mărturia uneia dintre migrante despre dorinţa de a se stabili definitiv peste hotare, participantă la sondajul realizat în cadrul studiului.

Revenirea acasă

„Avem o afacere în Moldova. Ne-am gândit să strângem 50 000 euro ca la reîntoarcerea acasă să putem moderniza compania. Banii i-am strâns, dar situaţia politică din Moldova ne deranjează şi am decis să mai aşteptăm. Deja ne gândim poate să rămânem aici”.



.

17% dintre migranţi intenţionează să mai rămână în ţara de destinaţie încă 5 ani. 

„Am divorţat şi m-am speriat. Nu ştiam dacă voi supravieţui singură în Moldova. Am decis să mă reîntorc în Germania, unde aveam un permis de şedere permanent pe care riscam să-l pierd dacă nu reveneam în Germania”.Este mărturia uneia dintre migrante despre intenţia de a rămâne în ţara de destinaţie.


Condiţii de muncă şi trai 

2% dintre femeile migrante au fost supuse abuzului sexual




„Când am venit în Israel am lucrat în casa unui bătrân. Se dezbrăca şi îmi zicea să îl ating. Am mers la Agenţie de trei ori şi le-am zis că nu pot lucra acolo. Abia după a treia plângere mi-au oferit un loc de muncă în altă familie”.

Este mărturia uneia dintre migrante despre abuzul la care a fost supusă în Israel, participant la sondajul realizat în cadrul studiului.

„Locuiesc într-o casă cu 3 nivele cu încă 14 persoane."

„Locuiesc într-o casă cu 3 nivele cu încă 14 persoane. Doar la bucătărie este aer condiţionat. Le-am explicat celor responsabili de locuinţă că nu suntem nişte animale şi i-am întrebat dacă pot remedia problema, dar nimeni nu s-a grăbit să o facă. Ne spun în faţă că putem pleca dacă nu ne plac condiţiile”.

Este mărturia unuia dintre migranţi despre condiţiile de trai din Israel, participant la sondajul realizat în cadrul studiului.



 

"Cel mai trist este să stai în fiecare dimineaţă în rând ca să primeşti de lucru. Te trezeşti dimineaţa la 5:00, îmbraci echipamentul special şi stai la uşa fabricii. Iar dacă nu au ce îţi oferi, te trimit acasă [persoanele sunt de rezervă, în cazul în care cineva nu iese la muncă]… E un mare stres să treci prin această experienţă zilnic.”

Este mărturia uneia dintre migrante despre condiţiile de muncă din Polonia.

„Foarte greu, trebuia să mergi la lucru şi pe ploaie şi pe vânt - la cules sparanghel."

„Foarte greu, trebuia să mergi la lucru şi pe ploaie şi pe vânt - la cules sparanghel. Pe zi mergeam câte 25 km. Se achita câte 1,3 zloţi per kg cules şi culegeam doar câte 5 kg. Astfel, zilnic câştigam mai puţin de 2 euro”.

Este mărturia uneia dintre migrante despre condiţiile de muncă din Polonia.
 


PNUD Moldova şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie susţine Ministerul Sănătăţii, Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în îmbunătăţirea politicilor naţionale cu privire la migraţia legală de tip temporar şi circular a muncitorilor moldoveni; precum şi ANOFM în modernizarea serviciilor de plasare în câmpul muncii.

Similare
RECOMANDĂRI