Subvenţii de stat mai mari pentru partidele politice în acest an, comparativ cu 2021
Sursa foto:CEC Vizualizari:

Subvenţii de stat mai mari pentru partidele politice în acest an, comparativ cu 2021

Comisia Electorală Centrală a stabilit cuantumul lunar al subvenţiilor de la bugetul de stat, ce urmează a fi alocate partidelor politice pentru anul 2022. Prin Legea bugetului de stat pentru anul curent, Comisiei i-a fost alocată 0,1% din veniturile bugetului de stat sau suma de 42 mln 31 mii lei pentru finanţarea partidelor politice. Această sumă este mai mare cu circa 8 mln lei comparativ cu anul 2021, iar majorarea se datorează creşterii părţii de venituri a bugetului de stat.

Potrivit art.27 din Legea privind partidele politice, cuantumul subvenţiilor se distribuie în felul următor:

- câte 30% partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare şi în locale generale;

- 15% partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile prezidenţiale;

- câte 7,5% partidelor politice proporţional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare şi în alegerile locale;

- câte 5% partidelor politice proporţional cu tinerii aleşi efectiv în cadrul alegerilor parlamentare şi în alegerile locale.

Astfel, în limita bugetului total alocat, prin hotărârea aprobată de CEC, a fost stabilit cuantumul subvenţiei lunare proporţional performanţelor electorale obţinute de partidele politice, după cum urmează:

-  pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 - 0,71 lei;

- pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 - 0,36 lei;

- pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie 2020 - 0,57 lei;

-  pentru fiecare femeie aleasă efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 - 6567,34 lei;

-  pentru fiecare femeie aleasă efectiv alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 - 63,77 lei;

-  pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 - 10945,57 lei.

-  pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 - 103,68 lei.

Totodată, urmare a procesului de supraveghere a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2021, dar şi în cadrul activităţii de supraveghere a veniturilor şi cheltuielilor concurenţilor electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, unor partide politice le-au fost aplicate sancţiuni complementare sub formă de lipsire de alocaţii de la bugetul de stat pentru o anumită perioadă de timp. Astfel, în baza hotărârilor aprobate anterior, Comisia suspendă plata subvenţiei de la bugetul de stat către Partidul Politic „NOI”, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Liberal pentru perioada ianuarie – iunie 2022, către Partidul Politic „Şor” pentru perioada ianuarie – decembrie 2022, iar către Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” şi Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova - până la atingerea sumei de 30 mii lei şi respectiv, 12 mii lei.

Subvenţiile alocate de la bugetul de stat vor fi virate, lunar, în conturile bancare deschise în acest scop de către partidele politice.

Similare
RECOMANDĂRI