Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Toţi primarii Partidului Acţiune şi Solidaritate şi-au unit forţele şi au creat Liga PAS Aleşii Locali

Toţi primarii de la Partidul Acţiune şi Solidaritate şi-au unit forţele şi au creat Liga PAS Aleşii Locali. Astăzi a avut loc congresul de constituire, eveniment la care au participat peste 700 de persoane. Prin noua structură, primarii se angajează să dezvolte comunităţile, având la bază modele din Uniunea Europeană. Vor continua să se înfrăţească cu localităţi din România şi alte state şi să acceseze direct fonduri europene.

Obiectivul major al structurii Liga PAS Aleşi Locali este implemenatarea unui plan de acţiuni concrete pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor la nivel local.

SSINCRON VICTORIA BUTUC, primarul comunei Dînceni, raionul Ialoveni
4329 // 02,24 În urmatorii 4 ani trebuie să depunem tot efortul pentru a atinge obiectivele care le-am promis cetăţenilor noştri. Astăzi avem un prim pas formând Liga Aleşilor Locali PAS care va crea această platformă de discuţii, schimb de experienţe şi ne va ajuta să obţinem un mandat productiv pentru oamenii satelor noastre. 02,54


Primarii PAS spun că adesea activitatea lor este blocată. Consiliile raionale s-ar implica fără motiv în activitatea primăriilor.

„Reticenţa şi tărăganarea de avizare a devizelor de cheltuieli pentru finanţarea proiectelor locale. Intimidarea directă sau indirectă a aleşilor locali. Pledăm o pentru o justiţie corectă, pentru calitatea actului de justiţie, pentru o autonomie locală şi funcţională, pentru abţinerea de la ameninţări şi hărţuirea primarilor cu dosare. Primarii nu sunt vasalii consiliilor raionale sau alte instituţii publice”, a spus VALENTINA BUZU, primarul comunei Peresecina, raionul Orhei.

Liderul PAS, Maia Sandu şi-a încurajat colegii şi le-a promis bani din UE pentru a pune pe roate toate proiectele promise oamenilor.

„Ştim că nu e uşor. Ştim că lucraţi în condiţii vitrege. Ştim de fondurile care v-au fost luate. În acest an sperăm să putem obţine finanţare pentru proiecte de dezvoltare în fiecare dintre comunităţile noastre prin intermediul programului "Satul European" finanţat de către UE. Asta înseamnă că accesarea fondurilor o vor face direct primăriile fără ca Guvernul să aibă vreun cuvânt de spus”, a declarat MAIA SANDU, preşedinte PAS.

La eveniment au fost prezenţi şi primari ai unor oraşe din România. Ei au dat sfaturi şi idei pentru a se obţine o reală performanţă în administraţia localităţilor.

„Cred că un primar trebuie să ştie ce vrea să facă, să aibă o viziune. Un primar are un instrument care se numeşte autoritatea. Dacă nu are asta, nu poate să facă nimic. Autoritatea e să fii respectat şi ascultat de oameni, dar cum să te asculte? Dacă eşti transparent, corect, banii publici sunt gestionaţi corect”, a spus ILIE BOLOJAN, primarul oraşului Oradea, România.

Liga PAS Aleşi Locali va fi condusă de un Consiliu politic din care fac parte 35 de primari şi consilieri locali şi raionali. La alegerile locale din 2019, Blocul Electoral ACUM Platforma DA şi PAS au câştigat 170 de primării din Republica Moldova.
 
Similare
RECOMANDĂRI