Traian Băsescu, la 80 de ani de la anexarea Basarabiei de către URSS: Noaptea în care Pactul Ribbentrop-Molotov a lovit ca un trăsnet România
Vizualizari:

Traian Băsescu, la 80 de ani de la anexarea Basarabiei de către URSS: Noaptea în care Pactul Ribbentrop-Molotov a lovit ca un trăsnet România

Fostul preşedinte Traian Băsescu a calificat evenimentele din urmă cu opt decenii, când România a cedat ultimatumului sovietic privind anexarea Basarabiei de către URSS drept o “noapte neagră din istoria ţării” sau “noaptea în care Pactul Ribbentrop-Molotov a lovit ca un trăsnet România.

“80 de ani de la o noapte neagră din istoria României sau noaptea în care Pactul Ribbentrop-Molotov a lovit ca un trăsnet România. În noaptea de 27 spre 28 iunie 1940, se întrunea Consiliul de Coroană sub conducerea Regelui Carol al II-lea, pentru a decide răspunsul la ultimatumul dat de Uniunea Sovietică, de a i se preda în 4 zile Basarabia plus nordul Bucovinei. O noapte neagră pentru că votul în Consiliul de Coroană a fost: 6 respingerea ultimatumului, 20 acceptarea ultimatumului şi o abţinere. Din păcate, Regele Carol al II-lea nu a votat şi nu se va ştii niciodată cum ar fi votat Consiliul de Coroană dacă Regele însuşi ar fi votat primul respingerea ultimatumului dat de Uniunea Sovietică. Pe 28 iunie 1940, în timp ce noul ministrul de externe Gafencu informa guvernul asupra deciziei de cedare a Basarabiei şi a nordului Bucovinei, Regele Carol al II-lea emitea tardiv şi inutil Decretul de mobilizare a armatei. România a respectat ultimatumul sovietic şi în 4 zile a evacuat administraţia şi armata de pe teritoriul dintre Nistru şi Prut. Nu vreau să comentez mai mult, doar mi-am adus aminte…”, a scris eurodeputatul Traian Băsescu, într-o postare pe Facebook, informează Calea Europeană.

La începutul acestui an, în cadrul Convenţiei Românilor de Pretutindeni, fostul preşedinte a afirmat că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova.

În calitate de eurodeputat, Băsescu s-a implicat anul trecut în pregătirea şi adoptarea unei rezoluţii a Parlamentului European, de condamnare a Pactului de neagresiune sovieto-nazist, încheiat la 23 august 1939 între miniştrii de externe ai lui Stalin şi Hitler. Atunci, europarlamentarul PMP şi PPE a spus că Pactul Ribbentrop-Molotov este unul dintre cele mai ticăloase din ultimele secole şi că România trăieşte şi în prezent după voinţa lui Adolf Hitler şi Iosif Stalin.

Similare
RECOMANDĂRI