Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Trei instituţii de cultură din Republica Moldova şi un veteran al Armatei Române au primit medalia aniversară "Centenarul Marii Uniri"

Trei instituţii de cultură din Republica Moldova şi un veteran al Armatei Române au primit din partea preşedintelui României medalia aniversară "Centenarul Marii Uniri". În semn de gratitudine şi apreciere a eforturilor depuse pentru promovarea românismului în Republica Moldova, distincţia le-a fost oferită de excelenţa sa, Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova.

Complexul Etno-Cultural Vatra a primit distincţia oferită de preşedintele Klaus Iohannis pentru organizarea celebrului festival Centenar Fest.

„Ne-am străduit mereu să organizăm evenimente şi să contruim proiecte care promovează tradiţia, românismul. la împlinirea a 100 de ani, în 2018 de la Marea Unire, am reuşit să organizăm un festival, de fapt cel mai mare festival din tot spaţiul românesc, dedicat centenarului Marii Uniri”, a spus VIORICA MORANU, director general, Centrul cultural "Vatra".

Pentru promovarea istoriei şi pentru efortul depuse în vederea păstrării identităţii naţionale, medalia Centenarul Marii Uniri i-a fost conferită şi lui Vitalie Ciobanu, fost director al Centrului de Cultură şi Istorie Militară.

„Muzeu Militar la Chişinău n-a existat. Noi l-am realizat de la zero. Am realizat o expoziţie, o cunoaşteţi cu toţii Teroarea comunistă în Basarabia. cae cuprinde evenimentele începând cu 1924 până la sfârşitul perioadei sovietice”, a spus  VITALIE CIOBANU, ex-director al Centrului de Cultură şi Istorie Militară.

Pentru promovarea românismului prin artă a fost premiat şi directorul Teatrului National Mihai Eminescu din Chişinău.

„O instituţie importantă de cultură care a şi demonstrat în ultimii ani că a spart sârma ghimpată, şi limba română e binevenită atât la Chişinău, Bucureşti, Iaşi”, a spus PETRU HADÂRCĂ, directorul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu".

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, excelenţa sa, Daniel Ioniţă, i-a oferit personal medalia Centenarul Marii Uniri lui Nicolae Rusu, veteran al Armatei Române.

„O întâlnire de suflet, o întâlnire cu istorie, a fost o imensă bucurie să putem ca din partea Ambasadei României, să urăm un sincer la mulţi ani dlui Rusu Nicolae care este veteran al armatei române şi a luptat în batalionul 10 vânători de munte. Dl Rusu împlineşte 102 ani, putem spune că domnia sa s-a născut odată cu marea unirea din 1918”, a declarat Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova.

În urmă cu o lună, preşedintele României, Klaus Iohannis, a conferit prin decret prezidenţial medalia aniversară "Centenarul Marii Uniri" şi Bibliotecii Municipale "B.P. Haşdeu", Institutului de Filologie Română "B.P. Haşdeu" şi Muzeului Naţional de Artă al Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI