Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Ucraina nu a cerut R. Moldova avioane de luptă

Ucraina nu i-a cerut Republicii Moldova avioane de luptă MIG, aşa cum scriau ieri unele publicaţii ucrainene. Anunţul a fost făcut de directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, Eugen Cozonac. Într-o postare pe reţelele de socializare şi deputatul Radei Supreme de la Kiev, Alexei Goncearenco, a declarat că informaţia apărută e falsă. Experţii spun că, această dezinformare este una provacatoare şi e menită să tensioneze relaţia Ucrainei cu Republica Moldova.

Ieri, în presa ucraineană au apărut informaţii precum că Republica Moldova ar fi refuzat să ofere Ucrainei cele şase avioane de luptă MiG-29 pe care le are, de teamă să nu provoace furia Rusiei. Chiar dacă aceste aparate de zbor nu sunt funcţionale, unele publicaţii scriau că Ucraina ar fi vrut să le folosească piesele pentru a-şi repara o parte din propriile avioane. Directorul Agenţiei Proprietăţi Publice responsabilă de cele 6 MIG-uri a negat că Ucraina ar fi solicitat Republicii Moldova să-i vândă avioanele de luptă.  

EUGENIU COZONAC,  director APP: „ Nu am primit o scrisoare personal. Ca gestionari ar trebui să fim şi noi contactaţi, presupun că ar trebui să fie o informaţie mai largă, şi pentru alte ministere, dar aşa solicitare către APP nu este. "

Premierul Natalia Gavriliţa a declarat că Republica Moldova nu poate oferi ajutor militar Ucrainei, însă va continua să ajute refugiaţii ucraineni şi să ofere ajutor umanitar.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Oferim ajutoare umanitare, respectăm toate sancţiunile financiar bancare pe teritoriul nostru, iar în ceea ce priveşte asistenţa pe plan militar sunt ţări mult mai bine dotate care au rezilienţa internă economică, energetică pentru ca să ofere acest ajutor. "

Într-o postare pe Telegram, deputatului ucrainean Alexei Goncearenco a negat că Ucraina ar fi solicitat Republicii Moldova avioane. El a adăugat pe un ton cumva ironic, că avioanele de luptă pe care le are R. Moldova pot fi folosite doar ca exponate de muzeu.

ALEXEI GONCEARENCO, deputat, Ucraina: „Informaţia privind achiziţionarea de aeronave din Republica Moldova şi refuzul de a le oferi Ucrainei nu este adevărată. Potrivit surselor mele din Ministerul Apărării, Ucraina nu a venit către Republica Moldova cu o astfel de propunere. Şi, din păcate, R. Moldova, de fapt, nu are avioane zburătoare. Aceste avioane nu mai decât valoarea unor exponate de muzeu."

Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru confirmă că MiG-urile nu mai sunt demult funcţionale.

ANATOL ŞALARU  fostul ministru al Apărării: „Cei care au lansat zvonurile ar trebui să înţeleagă că ele nu pot fi reparate într-o zi sau două. Ele trebuie demontate total şi strânse din nou, bucată cu bucată, verificată fiecare piesă, şurub. Cei care cred că în R. Moldova poţi să vinzi armament când vrei şi cui vrei greşesc amarnic. Şi aceste avioane sunt supuse regimului armelor şi se vând în conformitate cu anumite legi, regulamente”.

Experţii spun că informaţia apărută în presă este una provocatoare şi are scopul de a tensiona relaţia Ucrainei cu Republica Moldova.  

ION TĂBÂRŢĂ, analist politic: „Nu este exclus că cineva, din interiorul Ucrainei, având informaţia că, RM ar fi avut MIG-uri, cumva  a vociferat-o ca să fie preluată şi vedem în ce debandadă a ieşit această informaţie. Cei din Ucraina au informaţie exacta despre starea acestor Mig-uri, care nu sunt în stare funcţională."

NATALIA ALBU, expert în Securitate: „Dacă ar fi fost vorba că Ucraina a solictat vânzarea acestor MIG-uri, deja trebuiau să existe nişte Acorduri bilaterale. Cel puţin, R. Moldova, pornind de la principiul că este un stat neutru şi nu poate să se implice direct într-o activitate militară de genul război care este în Ucraina. Destabilizarea situaţiei se urmăreşte, se utilizează ca un instrument în războiul informational”.

Până în prezent, nicio altă ţară nu a trimis aeronave de luptă Ucrainei, nici măcar Polonia, un aprig susţinător al acestei ţări invadate de Rusia. SUA ar urma să trimită 11 elicoptere sovietice Mi-17, care erau pregătite pentru armata afgană.  Experţii sunt de părere că vor mai fi încercări de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova.

NATALIA ALBU,  expert în securitate: „Ar putea să existe şi, în special, din perspectiva regiunii pe care Republica Moldova nu o controlează, regiunea transnistreană. Deja există ştiri precum că sunt agenţi FSB care controlează starea miitară în regiunea transnistreană. "

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, armata Republicii Moldova avea în bilanţ 34 de avioane MiG-29, care au fost distribuite în dotarea bazei aeriene de la Mărculeşti. Întreţinerea şi pilotarea acestora era costisitoare, de aceea, iniţial, statul a căutat diferite posibilităţi de a da MiG–urile în arendă. Potrivit presei internaţionale, în 1994, patru MiG–uri au fost date în arendă Yemenului de Sud. Aeronavele au fost utilizate în războiul dintre Yemenul de Sud şi de Nord. În timpul luptelor, două avioane au fost distruse, unul a fost deteriorat irecuperabil, iar altul a fost avariat. După acest caz, Ministerul Apărării a decis să vândă aeronavele. În 1997, Guvernul R. Moldova şi Departamentul Apărării al SUA au semnat un acord de Cooperare, prin care SUA a fost autorizată să procure 21 de avioane MiG–29, contra sumei de 40 de milioane USD. Potrivit "Air Combat Information Group", acestea au fost oferite împreună cu 500 de rachete R–73.  Peste şapte ani, Valeriu Pasat, care deţinea în perioada tranzacţiei funcţia de ministru al Apărării, a fost judecat, fiind acuzat că ar fi dat avioanele americanilor la un preţ prea mic, prejudiciind astfel bugetul de stat. În 2009, Pasat a fost achitat. Cele opt MIG-uri rămase au fost duse pentru reparaţie la o uzină din Belarus. În Republica Moldova au revenit doar şase MIG-uri, două au rămas în Belarus în calitate de plată pentru lucrări.  În prezent, Forţele Aeriene moldovene deţin nouă elicoptere, dintre care patru participă în misiuni ONU în Afganistan.
Similare
RECOMANDĂRI