Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un american născut în Virginia a ales să trăiască în R. Moldova, în Pohrebea: „Aici e cel mai bun sat din lume”

Conduce o maşină rusească, şi-a cumpărat o casă în Pohrebea, iar de opt ani, Republica Moldova i-a devenit de-a doua casă. Vorbim despre David Smith, un american născut în Virginia, dar care a ales să trăiască în Basarabia, ţară care l-a fermecat. Îi cunoaştem întreaga poveste din reportajul ce urmează.

LILIA ŢURCANU, reporter TVR MOLDOVA: „Suntem în satul Pohrebea, din raionul Dubăsari. Dacă mulţi dintre locuitorii de aici aleg să plece peste hotare în căutarea unui trai mai bun, avem şi străini care spun că Pohrebea este locul cel mai ideal pentru aţi cumpăra o casă. Este şi cazul americanului David Smith. Haideţi împreună să-i cunoaştem povestea”.

El este David Smith, un american îndrăgostit de Republica Moldova, de locurile şi oamenii de aici. A venit în Basarabia acum 8 ani, iar de atunci nu s-a despărţit de acest picior de plai. S-a căsătorit aici, iar de câţiva ani este şi coproprietarul unui local în Chişinău. De ceva timp, week-end-urile şi le petrece în Pohrebea, acolo unde, împreună cu soţia, a cumpărat o casă.

DAVID SMITH: „În proprietate avem o casă veche, din 1963, dar e în stilul caselor vechi, ca toate casele din sat şi suntem în proces de renovare. Aici a fost totul închis, a fost ca o bucătărie de vară, am dat pereţii jos, am construit veranda, lucrăm în interiorul casei, dar şi afară”.

Cei doi soţi au găsit locuinţa încă la începutul acestui an şi nu au stat mult pe gânduri până să o cumpere. David ştia cât de pitoresc şi autentic este satul Pohrebea, mai ales că are privilegiul să admire râul Nistru chiar din propria-i grădină.

DAVID SMITH: „Eu şi cu soţia mea căutam de mai mult timp un loc în afara oraşului, să avem un loc unde să evadăm, nu doar o casă de vară, dar ceva mai mult. Un loc în care să putem trăi şi, în viitor, poate vom presta servicii de cazare şi mic dejun”.

Acum lucrările de reabilitare a casei sunt în toi. Multe le face chiar americanul, cu mâna lui.

DAVID SMITH: „Avem câţiva localnici care vin şi ne ajută, uneori. Vom lua o firmă de construcţii, avem nevoie să fie construiţi pereţii, nu mă descurc la asta foarte bine, dar cu tâmplăria eu mă descurc destul de bine.”

Cum pandemia a resetat vieţile tuturor, soţii Smith spun că ar putea să stea la mai mult la Pohrebea decât la Chişinău.

DAVID SMITH: „Când am început proiectul, ne gândeam că va fi un loc doar pentru week-end-uri, vară. Pe perioada pandemiei cred că multă lume a realizat că să trăieşti în oraş e distractiv dacă e... un oraş distractiv. În caz contrar, avem doar trafic, probleme. Şi acum ne gândim, da, am putea trăi aici un pic mai mult.”

David Smith a venit în Republica Moldova fiind voluntar în cadrul organizaţiei internaţionale Corpul Păcii. Până să ajungă aici, a făcut voluntariat şi în Kazahstan. A învăţat acolo limba rusă, iar cunoştinţele şi le-a consolidat şi în primii ani de trai în Republica Moldova, mai ales că a stat o perioadă la Bălţi. Aşa că, deşi nu vorbeşte româna, limba rusă îl ajută să se înţeleagă cu sătenii.

DAVID SMITH: „În Chişinău, oamenii mă întreabă mereu, de ce Moldova, le explic povestea. În Prohebea, cu cine discut, toţi îmi spun, desigur aici e cel mai bun sat din lume. Oamenii sunt foarte mândri de Nistru, de privelişti, de biserică şi toată lumea înţelege. Toată lumea e foarte prietenoasă. Este, probabil, cea mai frumoasă parte a week-end-ului, atunci când vin aici.”

Lucrările de restaurare a casei din Pohrebea vor mai dura ceva timp. Cei doi soţi spun însă, că nu se grăbesc. Este proiectul lor de lungă durată, aşa că fiecare pas făcut este calculat cu minuţiozitate. Totodată, potrivit experţilor imobiliari, în acest an, după experienţa autoizolării, interesul pentru casele la ţară a crescut simţitor. Tot mai multă lume alege să abandoneze aglomeraţia urbană, în favoarea tihnei asigurate de o casă la ţară.  
Similare
RECOMANDĂRI