Un medicament vital în lupta cu COVID-19 ar putea fi produs în Republica Moldova
Vizualizari:

Un medicament vital în lupta cu COVID-19 ar putea fi produs în Republica Moldova

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului lucrează în prezent la un proiect care ar permite întreprinderilor farmaceutice autohtone să lanseze medicamentul remdesivir, care este un produs medicamentos, întrebuinţat în lupta cu noul coronavirus, notează IPN.

Potrivit directorului general al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, instituţia poartă mai multe discuţii în vederea obţinerii unei patente pentru producerea de remdesivir în Republica Moldova.

„În Republica Moldova, în prezent, activează şase producători care deţin certificat de reguli de bună fabricaţie. Din aceşti şase producători, practic, există un producător care deţine linie de producere pentru a asigura fabricarea de remdesivir. În acest sens, au fost lansate unele discuţii cu companiile, autorităţile din mai multe state pentru a identifica soluţii în vederea iniţierii în termeni cat mai rapizi a producerii de remdesivir la noi în ţară. Este un produs solicitat, în acest sens, depunem tot efortul pentru a lansa această producere în ţară”, a declarat Eremei Priseajniuc în cadrul emisiunii „Moldova in Direct” de la postul public de televiziune.

Întrebat ce volume de medicament ar putea produce Republica Moldova, funcţionarul a dat asigurări că acesta va ajunge atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export.

„Urmează iniţial să fie obţinută această permisiune. Remdesivirul este un produs brevetat. Există dreptul de proprietate intelectuală asupra acestui produs, deţinut de o companie americană, conform legislaţiei internaţionale, urmează să fie obţinută această patentă pentru producerea medicamentului. Pentru a Republica Moldova ar fi un succes enorm, dacă va fi lansat această co-producere de remdesivir în ţara noastră”, a adăugat funcţionarul.

Cota participativă a producătorilor de medicamente pe piaţa farmaceutică din ţară este de 10%, iar majoritatea dintre ei produc în prezent medicamente care sunt utilizate în lupta cu virusul COVID-19.
Similare
RECOMANDĂRI