Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un sfert de veac fără Nicolae Costin. Fruntaşul mişcării de eliberare naţională a fost comemorat la Cimitirul Central din Chişinău

Omagiu adus unui mare român. Astăzi se împlinesc 25 ani de la dispariţia primului primar al Chişinăului, ales în mod democratic. Nicolae Costin, unul dintre fruntaşii mişcării de eliberare naţională din Republica Moldova, a fost comemorat astăzi la Cimitirul Central din Chişinău, unde îşi duce somnul de veci.

Rude, prieteni şi apropiaţi au revenit astăzi la mormântul celui care a adus limba română în Chişinău. Au depănat amintiri şi au vorbit cu regret despre planurile pe care le avea Nicolae Costin. A reuşit multe, dar prea puţine din câte şi-a dorit, părăsindu-ne mult prea devreme.
 
LARISA COSTIN, sora lui Nicolae Costin: "Asta e o durere care toată viaţa nu se şterge pentru că el a plecat prea tânăr a fost cosit la 54 de ani şi doi ani zile a avut posibilitate să facă pentru municipiul Chişinău pentru toată ţara toată naţiunea. A vrut să unească toţi oamenii de credinţă a tinutul acesta ca fim toşi într-un singur pas într-un gând să avem o singură limbă."
 
 TUDOR CONDREA, şoferul lui Nicolae Costin: "Am lucrat un timp scurt dar de parcă am lucrat un veac era de o plăcere să lucrezi cu dumnealui. Era ca un psiholog el când stătea cu oamenii de vorbă, îi calma, îi liniştea. Erau fel de fel de întâlniri pe timpurile celea, miile de adunări naţionale întotdeauna când era şi deputat în Parlament, domnul Costin duceţi-vă vă rog la monumentul lui Ştefan cel Mare şi vedeţi ce se întâmplă când venea pe toată lumea o calma că şi oamenii erau revoltaţi."
 
Tânăra generaţie îl ştie pe Nicolae Costin şi îi recunoaşte meritele. Elevii Gimnaziului care îi poartă numele au recitat versuri şi au evocat cele mai importante realizări din perioada când marele patriot a fost deputat şi primar al capitalei ţării.
 
Nicolae Costin a fost unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă si unul dintre autorii Constituţiei Republicii Moldova. S-a născut pe 7 aprilie 1936 şi a luptat pentru Unirea cu patria mama, România, până s-a stins din viaţă, din cauza leucemiei. Astăzi două străzi, din Iaşi şi Chişinău, dar şi un gimnaziu îi poartă numele.
Similare
RECOMANDĂRI