UNESCO atrage atenţia asupra creşterii accentuate a numărului de agresiuni comise împotriva jurnaliştilor în timpul manifestaţiilor pe plan mondial
Sursa foto:©European Communities Vizualizari:

UNESCO atrage atenţia asupra creşterii accentuate a numărului de agresiuni comise împotriva jurnaliştilor în timpul manifestaţiilor pe plan mondial

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a atras luni atenţia asupra creşterii puternice a numărului de agresiuni comise împotriva jurnaliştilor în timpul manifestaţiilor pe plan mondial, cu precădere din partea forţelor de ordine.

Conform unui raport dat publicităţii de UNESCO cu privire la această problemă, ”există o tendinţă mai amplă de utilizare ilegală a forţei de către poliţie şi forţele de securitate în timpul ultimilor cinci ani în lume”. În timp ce în 2015 UNESCO a numărat în jur de 15 manifestaţii în timpul cărora jurnalişti au fost împiedicaţi să-şi exercite meseria, bilanţul a crescut de peste două ori în 2019, cu 32 de manifestaţii, relatează caleaeuropeana.ro, cu referire la Agerpres.

UNESCO atenţionează că acest nivel riscă să fie cu uşurinţă depăşit în acest an deoarece în luna ianuarie şi iunie 2020, ”21 de manifestaţii au fost marcate de atingeri aduse libertăţii presei, inclusiv de marşuri în timpul cărora jurnaliştii au fost agresaţi, arestaţi şi chiar ucişi”.

Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură aceste date sugerează că ”s-a trecut de un nou prag îngrijorător, ce dezvăluie o ameninţare importantă şi în creştere la adresa libertăţii mass-media şi a libertăţii de acces la informaţie în toate regiunile lumii”. Un alt fapt îngrijorător este acela că, în ultimii cinci ani, zece jurnalişti au fost ucişi în timp ce transmiteau de la manifestaţii în curs, dezvăluie agenţia ONU.

”Îndemnăm comunitatea internaţională şi toate autorităţile competente să vegheze ca aceste drepturi fundamentale să fie respectate”, a declarat directoarea generală a organizaţiei, Audrey Azoulay, citată într-un comunicat.
Similare
RECOMANDĂRI