VIDEO. Expert în energetică: Dacă nu va exista un contract cu Gazprom, este riscul ca la Centrala de la Cuciurgan să fie sistată energia electrică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Expert în energetică: Dacă nu va exista un contract cu Gazprom, este riscul ca la Centrala de la Cuciurgan să fie sistată energia electrică

Autorităţile de la Chişinău ar trebui să înceapă examinarea procurării energiei electrice direct din Ucraina, în cazul în care R. Moldova nu va semna un contract de livrare a gazelor naturale, pentru a nu rămâne fără energie electrică. De această părere este expertul în energetică al IDIS „Viitorul”, Ion Muntean, care atenţionează că atât timp cât nu este semnat un nou contract de livrare a gazului, activitatea centralei de la Cuciurgan ar putea fi sistată. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Dacă admitem că se va sista livrarea de gaze naturale din Federaţia Rusă şi nu va fi posibil să aprovizionăm cu gaze naturale nici centrala termoelectrică din R. Moldova, ar trebui de pe acum să fie examinat scenariul procurării energiei electrice integral, atât pentru R. Moldova cât şi pentru regiunea transnistreană, din Ucraina. Spun lucrul acesta pentru că scenariul cu procurarea energiei electrice doar pentru malul drept al Nistrului, R. Moldova, este un scenariu nu prea realist şi este unul riscant, deoarece autorităţile de la Tiraspol ar putea în orice moment să boicoteze această acţiune şi să stopeze livrarea de energie electrică, chiar dacă vine din Ucraina. Atât timp cât câteva noduri cheie ale reţelelor electrice trec prin regiunea transnistreană. De aceea, de pe acum, dacă s-ar examina acest scenariu, trebuie examinat în comun cu regiunea transnistreană, şi regiune atransnistreană să fie conştientă că va trebui să achite pentru energie electrică procurată direct din Ucraina. Dacă nu există un contract cu Gazprom există riscul ca de la centrala de la Cuciurgan să fie sistată energia electrică”, a declarat expertul în energetică al IDIS „Viitorul”, Ion Muntean.

În context, deputatul PAS, Vladimir Bolea, a precizat că autorităţile fac tot posibilul ca să ofere cetăţenilor un preţ cât mai bun la gaz, iar situaţia este pe cât de gravă, pe atât de rezolvabilă.

„Republica Moldova este absolut interdependentă de malul stâng al Nistrului pe care din punct de vedere constituţional nu îl controlează absolut deloc. Vă daţi seama la ce fel de şantaj este dusă Republica Moldova de fiecare dată atunci când ne aşezăm la masa de negocieri cu oricine absolut. Din acest considerent ne aducem aminte de 2019, atunci când Maia Sandu, în calitatea sa de prim-ministru, de la Bucureşti s-a întors cu 100 de milioane, bani pentru proiectul privind construcţia staţiei de transportare a energiei electrice de la Vulcăneşti până la Chişinău, un pas nu s-a făcut. Bani erau, totul era absolut, ca nu cumva să rămâne fără un control. Trebuie să înţelegem că situaţia este un pe cât de gravă, pe atât de rezolvabilă, pentru că acum, în fruntea Republicii Moldova avem un Guvern care este axat pe interesul naţional şi vom face tot posibilul ca să fie preţurile cele mai bune şi condiţiile cele mai bune”, a menţionat deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Precizăm că, până la expirarea contractului cu Gazprom au mai rămas doar 6 zile, iar Republica Moldova încă nu a bătut palma cu Gazprom. Negocierile devin practic imposibile şi, plus la toate, gigantul rus a cerut achitarea datoriilor istorice, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu care a revenit de la Moscova.

Amintim că la sfârşitul lunii septembrie a expirat contractul cu Gazprom, dar a fost prelungit cu o lună. Pentru că nu au siguranţa că se va ajunge la un numitor comun, autorităţile de la Chişinău explorează modalităţi alternative de furnizare a gazului din Ucraina, România şi alte ţări europene.

Mai jos puteţi urmări emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, cu participarea deputatului PAS, Vladimir Bolea şi expertului în energetică al IDIS „Viitorul”, Ion Muntean.


 
Similare
RECOMANDĂRI