Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zonă rezidenţială în loc de stadion olimpic, pe terenul din apropierea Circului din Chişinău

Pe terenul din apropierea Circului din Chişinău, unde era planificată construcţia unui stadion olimpic, ar putea apărea complexe rezidenţiale. Consilierii municipali au votat Planul Urbanistic Zonal de reamenajare a zonei, realizat de către un agent economic privat. Potrivit consilierilor de la PAS şi Forţa Nouă, proiectul conţine mai multe abateri grave de la lege.

Pe terenul aflat în preajma circului, guvernarea comunistă vroia să construiască acum 15 ani un stadion olimpic, dar promisiunile au rămas doar pe hârtie. Recent, consilierii municipali au aproban un Plan Urbanistic Zonal, în baza căruia pe acest teren ar urma să apară mai multe complexe rizidenţiale, o parcare multi-etajată, dar şi o zonă de agrement cu spaţii verzi. 

VITALIE MUNTEANU, realizator proiect: "În principiu constituie o construcţie de la 13 până la 16 nivele. În adiacenţă se presupune o grădiniţă – 160 locuri, o şcoală- 450 de elevi, o zonă social-culturală horeca, un patinuar, un skate-park şi o parcare subterană cu 600 de locuri în zona circului. 

În total, zona reamenajată s-ar întinde pe o suprafaţă de peste 28 de hectare. Consilierii PAS susţin însă ca după cum spune legea, în zonă nu pot fi construite blocuri de locuit.  

ALEXANDRU TRUBCA, consilier municipal PAS: "Sub copertina încercării de a da viaţa acestei zone care se află întraevăr în paragină se încearcă construcţia unei zone rezideniale la colţul străzilor bulevarul Renaşterii Naţionale  şi Calea Orheiului. Însăşi decizia aceasta este absolut ilegală, contravine legii, Planul Urbanisti Zonal prevede modificarea reglementării cadastrale pentru o bună parte a acestei zone. Din zona S-destinaţie social, unde urmează să fie construită în exclusivitate parcuri, grădiniţe, şcoli, spitale sau alte obiecte de menire socială, urmează pe o bună parte din această zonă să fie construite blocuri multi-etajate rezidenţiale sub codul R-7, blocuri multi-etajate, zonă rezidenţială, sub codul R-6". 

Şi consilierul Mişcării Forţa Nouă susţine că acest Plan Urbanistic Zonal este realizat cu abateri de la lege. 

SERGIU TOFILAT, consilier municipal, Mişcarea Forţa Nouă: "Conform PUZ-ului care-I propus astăzi spre examinare se modifică zona? Se modifică. Deci stimaţi colegi, proiectul dat este illegal pentru că el contravine articolului 14 din legea 835. PUZ-ul nu poate modifica planul urbanistic general, această prevedere a fost introdusă în febraruie 2020. Ceea ce votăm noi astăzi este ilegal".

Reprezentaţii Primăriei Chişinău sunt însă de altă părere. 

SVETLANA DOGOTARU, şef Direcţia Arhitectură: "Nu este interzisă modificarea codului zonei, se face în conformitate co Planul Urbanistic General, cu liniile directoare a planului general şi se iau în consideraţie toate prevederile care sunt obligatorii, dar pot fi făcute modificări de cod urbanistic". 

VALERIU BOGDAN, şef Direcţie Asistenţă Juridică: "Întradevăr în acel articol se spune că PUZ-ul se elaboreaz în baza PUG-ului ( Plan Urbanistic General) . Eu vreau să va aduc la cunoştinţă că toate zonele se reglementează în baza regulamentului şi noi prin aprobarea acestui PUZ modificăm regulamentul şi nicidecum PUG-ul".

Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat cu votul majorităţii din consiliul local. Împotriva proiectului au votat doar consilierii PAS şi cei de la Forţa Nouă. Aceştia susţin că se vor adresa instanţei, dacă cei din Consiliul Municipal nu îşi vor revizui decizia. 
 
Similare
RECOMANDĂRI