Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Centenarul, sărbătorit la Londra. Cel mai mare eveniment românesc în aer liber

Cum spunem "mici" în engleză? Este dilema pe care au avut-o zilele trecute români şi britanici deopotrivă. La Londra a avut loc un festival românesc. Marea serbare din capitala Regatului britanic a fost organizată de Institutul Cultural Român, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului.

Londonezii au rămas impresionaţi de muzica populară românească şi de bucatele noastre tradiţionale.

Maria Buză şi taraful George Pătraşcu au făcut un show de zile mari.

Nu au lipsit purceii de lapte la proţap şi nici grătarele cu mici.

Pentru londonezi a fost o porţie de exotism, iar pentru românii care trăiesc în Marea Britanie o ocazie să cânte, să joace şi să guste bunătăţi ca acasă.

Oficial, în Marea Britanie sunt peste 400 de mii de români. Este a doua comunitate ca mărime, după polonezi.

Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie: "În dezbaterea pe Brexit, pe români îi interesează dacă statutul lor aici şi drepturile lor vor fi garantate. Comunitatea de români înseamnă plus valoare pentru societatea britanică".

Mirel Taloş, vicepreşedinte ICR: "Cultura română e prezentă aici, în Marea Britanie, comunitatea românească e integrată şi e parte din viaţa Marii Britanii, inclusiv din punct de vedere economic".

Unul dintre punctele de atracţie a fost setul de 6 bărci pescăreşti - câte o lotcă pentru fiecare provincie istorică a României.

Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic la kaiac canoe: "Aşa cum aici, în Marea Britanie, e tradiţia bărcuţelor pe Tamisa, în România avem lotca".

Este pentru prima dată când românii organizează în Marea Britanie o serbare de o asemenea anvergură.

RECOMANDĂRI