Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile din Republica Moldova se pregătesc de scenariul 4 în lupta cu noul coronavirus

Autorităţile din Republica Moldova se pregătesc de scenariul 4 în lupta cu noul coronavirus. Potrivit estimărilor, noile reglementări vor fi impuse chiar din această săptămână, imediat după ce vor fi înregistrate peste o mie infectări. Toţi medicii din sistemul de sănătate vor fi implicaţi direct în lupta cu Covid-19. Măsurile de carantină impuse deja întregii populaţii vor fi mai atent monitorizate de poliţie pentru a fi respectate cu stricteţe.

„În următoarele zile vom trece de o mie de cazuri vom începe implementarea scenariului patru ce presupune scenariul 4, aceasta înseamnă implicarea mai multor instituţii medicale implicarea la maxim a tuturor medicilor pe care ii avem disponibil”, a declarat Igor Dodon.

În scenariul 4 va fi modificată şi metoda de triere a persoanelor suspecte de covid 19. Cazurile uşoare vor fi tratate la domiciliu cu sprijinul medicilor de familie. Măsurile de carantină valabile în toată Republica Moldova nu vor fi modificate, dar se vor fi aplicate măsuri mai stricte de respectarea a acestora. 
 
„Vor fi întreprinse măsuri mai hotărâte pentru ca măsurile anunţate să fie respectate vedeţi că autobuzele sunt pline chiar dacă li se cere oamenilor să stea acasă. Înseamnă că vor fi întreprinse acţiuni care vor determina sancţionarea celor care iese fără treabă din casă mobilitatea trebuie redusă”, a spus Vitalie Dragancea, consilier guvernamental .
 
În România, scenariul 4 a fost declanşat în urmă cu şase zile. A prevăzut, printre altele, închiderea graduală a graniţelor şi izolarea forţată la domiciliu, inclusiv a persoanelor sosite în ţară, chiar dacă nu sunt suspecte de infectare cu Covid-19.

Conform ultimelor date ale Agenţiei  Naţionale de Sănătate Publică, până la sfârşitul lunii mai, Republica Moldova ar putea să aibă aproape 31 de mii de mii de cazuri confirmate, dacă măsurile de izolare nu vor fi respectate. Anterior, rata maximă de infectare, estimată de ANSP, era de 28 de mii de cazuri. 
 
Similare
RECOMANDĂRI