Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

COVID-19: Situaţia pandemică, mai stabilă în Chişinău

Autorităţile oferă informaţii contradictorii despre situaţie pandemică. Cei de la Direcţia de sănătate Chişinău susţin că presiunea asupra spitalelor scade şi este o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice. S-au şi închis câteva secţii covid din spitalele pentru copii, iar azi a început dezinstalarea corturilor în care s-au făcut teste PCR. De altă parte, cei de la Ministerul Sănătăţii avertizează că situaţia este alarmantă şi numărul de infectări va continua să crească.

Dimineaţă, Direcţia Sănătate Chişinău a anunţat în şedinţa serviciilor Primăriei că s-a luat decizia de a închide trei secţii covid pentru minori.

BORIS GÂLCĂ, şef, Direcţia Sănătăte Chişinău: „Revenim încet la activitatea normală cu prestarea serviciilor normale depline pe toate profilurile pediatrice, avem această presiune care aţi menţionat-o şi DVS cu cazurile critice la adulţi, ca număr genelar cazurile nun sunt atât de multe, sunt mult mai puţine în comparaţie cu valurile precedente. "

Medicii susţin că nu au fost înregistrate cazuri grave sau decese în  rândul copiilor. În cazul adultilor însă, rata de infectare rămâne ridicată. Mulţi pacienţi se tratează acasă sub supravegherea medicului de familie. Sunt peste 11 mii doar în Chişinău. Şi secţiile de terapide intensivă sunt pline cu pacienţii care fac forme grave de boală.

ION CEBAN, primar general, Chişinău: „Secţile de terapide intensivă, rămân aglomerate, aseară totuşi am fost nevoiţi să mai găsim câteva paturi."

Svetlana Nicolaescu, secretar de stat in Ministerul Sănătăţii, a exprimat aceaşi părere, menţionând că indicii de monitorizare s-au îmbunătăţit la nivel naţional.

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Vedem că am atins platou sau stabilizare, însă doar evoluţia săptămânilor viitoare ne va arata care este tendinţa. Pe parcursul săptămâni trecute am urmărit o tendiţă de stabilizare sau descreştere”.

Întrebată de TVR MOLDOVA despre situaţia în spitale, şefa Direcţiei politici în domeniul sănătăţii şi urgenţe, din cadrul Ministerului Sănătăţii a comunicat că situaţia rămâne în continuare foarte complicată şi nu a fost atins vârful acestui val.

DANIELA DEMIŞCAN, şef, Direcţia Politici în domeniul sănătăţii şi urgenţe: „Pe tot parcursul săptămâni am avut trei mii de spitalizări este o cifră destul mare, nicidecum nu putem vorbi de un platou. Sunt sigură că datele pentru ziua de luni şi pentru ziua de marţi, vor fi un număr impresionat de cazuri de covid 19”.

În Republica Moldova rămân active 34 de institutii cu profil covid. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii în prima săptămână a lunii februarie, incidenţa de îmbolnăvire cu covid-19, a fost de 754 de cazuri la 100 de mii de locuitori. Numărul de infectări a scăzut cu 10 la sută, în comparaţie cu săptămâna precedentă. În schimb numărul de decese a crescut cu 12 la sută. Totodată, au fost testaţi pozitiv peste 35 de mii de copii şi aproape două mii de gravide.
Similare
RECOMANDĂRI