Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

COVID-19: Zeci de mii de cetăţeni ar fi obţinut certificate de vaccinare false

Autorităţile Republicii Moldova susţin că ar exista zeci de mii de cetăţeni care au obţinut certificate de vaccinare false. De cele mai multe ori, persoanele care s-au imunizat doar pe hârtie sunt depistate atunci când trec frontiera. Poliţiştii spun că aplică mai multe metode pentru a da de urma celor care încalcă legea, dar deseori acest lucru este practic imposibil.

GHEORGHE LUNGU, reporter TVR MOLDOVA: „În ultima jumătate de an, poliţiştii de frontieră din Republica Moldova au depistat peste 160 de certificate de vaccinare false. La punctul de trecere a frontierei de la Leuşeni este identificat aproape zilnic câte un caz”.

RADU ZĂNOAGĂ, şef, sectorul poliţiei de frontieră, Leuşeni: „În majoritatea cazurilor depistate, în timpul imunizării, dumnealor nu se aflau în ţară, ceea ce arată cert la faptul că ele sunt eliberate clandestin. Am mai întâlnit cazuri, când persoana deja documentată pentru prezentarea unui certificat fals, a prezentat repetat acest certificat. Au mai fost cazuri când au prezentat la control certificate de vaccinare cu seria şi numărul depăşit. Spre exemplu dacă la moment avem seria 10 800 sau 100 300, au prezentat cu seria şi numărul mult mai mic”.

Poliţiştii de frontieră spun că verificarea certificatelor de vaccinare nu se rezumă doar la scanarea acestora.

RADU ZĂNOAGĂ, şef, sectorul poliţiei de frontieră, Leuşeni: „În caz că QR codul nu prezintă date veridice, certificatul este supus unei verificări mai minuţioase, prin accesarea site-urile Ministerului Sănătăţii sau prin apelul către instituţia din ţară, pentru a verifica valabilitatea acestuia”.

Autorităţile susţin că zeci de mii de cetăţeni ar fi obţinut certificate de vaccinare false, iar de cele mai multe ori, aceştia nu pot fi depistaţi.

NICOLAE JELAMSCHI, director ANSP: „Una din ele este vaccinarea la chiuvetă, când persoana vine la punctul de vaccinare, este introdus în baza de date, însă vaccinul se aruncă, tot este o falsificare. Al doilea moment este când persoana nici nu se prezintă la acest punct de vaccinare, însă înregistratorul introduce datele personale, ca cum această persoană ar fi fost vaccinată, cu respectarea la toţi termeneii să zicem aşa legali de vaccinare. Se introduce doza întâi, după aceea peste un timp se introduce doza a doua, după care persoana poate descărca certificatul”.

Potrivit Procuraturii Generale, până acum au fost deschise în jur de 100 de dosare penale pentru falsificarea certificatelor de vaccinare. Printre persoanele cercetate se numără şi 17 angajaţi ai instituţiilor medicale. Persoanele care sunt prinse cu certificate de vaccinare false, riscă amendă de până la 32 de mii de lei, 250 de ore de muncă neremunerată în folosul statului sau chiar până la 2 ani de puşcărie.
Similare
RECOMANDĂRI