Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În R. Moldova au decedat de coronavirus doar şase persoane vaccinate după ce au fost administrate peste un milion 300 de mii de doze

În Republica Moldova au murit de coronavirus doar 6 persoane vaccinate după ce au fost administrate peste un milion 300 de mii de doze. Cele 6 victime aveau însă peste 60 de ani şi sufereau de alte boli, iar 5 dintre ele abia îşi administraseră prima doză. Specialiştii în medicină insistă că vaccinul este unica măsură sigură împotriva formelor grave şi deceselor cauzate de COVID-19 şi îndeamnă populaţia se se imunizeze.

Medicul-epidimiolog, Veaceslav Guţu spune că 5 dintre cele 6 persoane decedate au fost vaccinate cu o singură doză, timp insuficient pentru formarea anticorpilor.

VEACESLAV GUŢU medic-epidemiolog ANSP: „5 dintre ele aveau doar o doză de vaccin, doar o singură persoană aveam 2 doze, dar oricum intervalul dintre ce de-a doua doză era în jur de 14 zile. Ştim că este intervalul ăstă de formare a anticorpilor după a doua doză. După am menţionat sunt persoane trecute de 60 de ani, din Chişinău, Cahul, Edineţ, Soroca. Recomandarea OMS este administrarea schemei complete de vaccinare şi este necesar ca după a doua doză de vaccin, anticorpii să fie la un nivel protecto”r.

Potrivit medicului-epidemiolog niciuna dintre cele 6 persoane care au murit de Covid nu au avut reacţii adverse după ce s-au vaccinat cu prima doză.

VEACESLAV GUŢU medic-epidemiolog ANSP: „Au fost vaccinate 3 dintre ele cu AstraZeneca, una cu Pheizer, una cu Sputnik şi una cu Jonson. În urma vaccinării persoanele date nu au prezentat reacţii adverse, niciun simptom ca să facem vreo legătură cu vaccinul, dar au devenit pozitive la covid”.

De la începutul campaniei de imunizare anti-COVID, în Republica Moldova au fost administrate peste un milon 300 de mii de doze. Peste 700 de mii de cetăţeni s-au vaccinat complet. Specialiştii susţin că rata de vaccinare a populaţiei de 20 la sută este mult prea mică pentru a ţine sub control pandemia şi a preveni creşterea numărului de persoane infectate. Membrii Comisiei Extraordinare pentru Sănătate Publică au amânat şedinţa programată pentru azi, la care urmau să decidă asupra impunerii unor noi restricţii. La ultima şedinţă a Guvernului, premierul Natalia Gavriliţă a declarat că mai multe autorităţi locale cer introducerea vaccinării obligatorii pentru angajaţii din domeniul public.
Similare
RECOMANDĂRI