Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Lucrătorii din sistemul medical ar putea primi a treia doză de vaccin anti COVID-19

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat astăzi că medicii dar şi alte cadre medicale din Republica Moldova ar putea primi a 3-a doză de vaccin anti COVID. Nu s-a luat deocamdată o decizie în privinţa populaţiei. Specialiştii avertizează că tulpina Delta a noului coronavirus este extrem de contagioasă iar numărul bolnavilor în stare gravă creşte alarmant. Vaccinarea rămâne singura soluţie eficientă împotiva bolii care a provocat moartea a peste 4,8 milioane de oameni în întreaga lume.

SVETLANA NICOLĂESCU secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Ceea ce luăm în considerare este să vedem raţionamentul, recomandării dozei 3 pentru lucrătorii medicali şi acest lucru este determinat de faptul că în special pe parcursul ultimelor săptămâni numărul de cazuri pe care le înregistrăm în rândul lucrătorilor medicali este în creştere. Dar asta este legat cu faptul că că ei întră în contact cu bolanvii mult mai intens.”

Svetlana Nicolăescu spune că, în septembrie, a crescut exponential numărul persoanelor infectate dar mai ales a celor ce necesită internare în secţiile de terapie Intensivă.

SVETLANA NICOLĂESCU secretar de stat Ministerul Sănătăţii: „Aceasta reflectă creşterea accelerată a cazurilor de coronavirus pe care le înregistrăm, urbele Bălţi, Chişinău sunt cele mai afectate zone din ţară, circa 1/3 din cazuri sunt înregistrate pe parcursul săptămânii precedente. Ceea ce urmărim în săptămâinile precedente este o stagnare a ritmului de vaccinare astfel pe parcursul săptămânii precedente au fost administrate peste 30 de mii de doze de vaccin.”

În Republica Moldova, doar 23 % din populaţie s-a vaccinat cu schema complete. Unii specialiştii spun că procentul ar fi mai mare pentru că aproape 10% dintre cetîţeni s-au imunizat peste hotare, în special în România.

SVETLANA NICOLĂESCU secretar de stat Ministerul Sănătăţii: „Avem o categorie de oamenicare au beneficiat de vaccin în afara ţării. La moment suntem în proces de  implimentare a unei soluţii astfel ca persoanele respective să fie înregistrate şi în sistmul de evidenţă a vaccinării din Republica Moldova.”

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în următoarele săptămâni vor fi recunoscute la nivel european certificatele de vaccinare emise în Republica Moldova. Campania de vaccinare a început în luna martie iar până acum au fost administrate peste 1 milion 800 de mii de doze de vaccin. La Chişinău, procentul de imunizare este de 36 la sută. Reamintim că de pe 1 octombrie, autorităţile au impus un nou set de restricţii epidemiologice. La concerte, teatre, dar şi în localuri accesul este permis doar cu prezentarea certificatului de vaccinare sau a unui test COVID negativ.
Similare
RECOMANDĂRI