Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mulţi dintre cei care cheamă ambulanţa ascund premeditat simptomele de COVID pe care le au pentru a nu fi internaţi în spitale

În Republica Moldova, numărul infectărilor cu COVID este în continuă creştere, şi respectiv, e din ce în ce mai solicitat serviciul de ambulanţă. Medicii spun că mulţi dintre cei care cheamă ambulanţa ascund premeditat simptomele pe care le au şi o fac fie pentru a nu fi internaţi în spitale, fie din alte motive. E o problemă care le face munca medicilor şi mai grea. Specialiştii îndeamnă cetăţenii să fie responsabili şi să ofere date verifice şi complete când sună la serviciul unic de urgenţă 112.

Doar în luna ianuarie peste 70 de mii de oameni au chemat ambulanţa pentru a li se acorda asistenţă medicală. Este un număr mare de solicitări în condiţiile în care sunt tot mai multe cazuri de COVID-19. Rar putem vedea cum o ambulanţă staţionează.

Larisa Arnaut este medic la serviciul de ambulanţă de 17 ani. Femeia spune că în ultima perioadă, ritmul de lucru e mult mai alert.

LARISA ARNAUT, medic ambulanţă: „Numărul s-a dublat, lucrul s-a dublat şi el. Pauze nu sunt, uneori nu ajungem la staţiune, practic solicitările le primim ori pe raţie ori pe telefon. De la o solicitare suntem la alta.”

Una dintre problemele care le îngreunează munca medicilor e că mulţi pacienţi, mint sau ascund că au simptome specifice coronavirusului. Unii o fac conştient pentru a nu fi internaţi în spital, alţii pentru că nu vor să-şi facă teste sau nu cred că ar fi bolnavi de covid.

LARISA ARNAUT, medic ambulanţă: „Deseori mergem la pacient acasă cu unele acuze, apoi poţi să vezi că are pe masă un test covid efectuat sau spune că nu are febră dar în realitate nu a măsurat-o. Atunci eşti un pic revoltat, spunem domnule vedeţi că ne puneţi şi pe noi în pericol.”

ANDREI PROCOPCIUC, felcer: „Pacienţii ar trebui să fie mai responsabili, dar sunt unele persoane care se gândesc că poate e o viroză, poate pe mine nu o să mă ia covid. Se gândesc că dacă o să fie spitalizate starea mai tare o să se agraveze.”

Echipele de la serviciul de ambulanţă spun că mulţi pacienţi se tratează singuri. Şi pentru că o fac fără să consulte medicul starea lor de sănătate se agravează. Dar nici atunci, nu mărturisesc ce simptome au.

LARISA ARNAUT, medic ambulanţă: „Primeau un tratament, nu se testau şi ajungeau când apelau la ambulanţă cu saturaţia 40. Şi atunci le spui oameni buni da ce aţi făcut până acum. Mulţi dau vina că nu vreau să mergem la spital că nu vrem să ne infectăm, necătând la faptul ca ei deja sunt infectaţi acasă la domiciliu fără ca să ştie, fără ca să se testeze.”

ANDREI PROCOPCIUC, felcer: „Nu ne-a dat nici un motiv de febră, semne catarale, de carantină â, cand am ajuns la faţa locului pacientul era imobilizat la pat, conşrient, febra 38,7, cu insuficienţă respiratorie, saturaţia 60. Tot echipajul s-a echipat în echipamentele de protecţie.”

Serviciul de ambulanţă din Republica Moldova are 258 de echipe. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 4300 de cazuri noi de covid. În prezent în spitale se află peste 3200 de pacienţi şi aproape 250 dintre ei sunt în stare gravă. Autorităţile au anunţat şi 24 de noi decese.
Similare
RECOMANDĂRI