Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Peste 440 de copii infectaţi cu COVID-19, internaţi în spitalele din Republica Moldova

În spitalele din Republica Moldova sunt internaţi peste 440 de copii infectaţi cu COVID-19. Cei mai mulţi sunt la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii şi la Spitalul ''Valentin Ignatenco''. Medicii spun că locurile sunt epuizate. În timp ce unii se externează, alţii abia aşteaptă să fie trataţi. Varianta omicron este mai contagioasă, iar copii sunt cei mai vulnerabili.

În secţie sunt internaţi 33 de pacienţi dintre care sunt mame cu doi şi trei copii. Cel mai mic copil este de nici o lună. 

Secţia de pediatrie, dereglări metabolice şi malnutriţie din cadrul Spitaluli Clinic Republican pentru copii "Emilian Cotaga" s-a redeschis recent pentru pacienţii bolnavi de covid. De atunci, paturile au fost mai mult ocupate.

ALA JIVALCOVSCHI, şef, Secţia Covid: „De la 22 până astăzi s-au internat 56 de persoane. 56 în 10 zile este foarte mult pentru o secţie care era deschisă pentru 20 de paturi”.

Mai mult de jumătate dintre cei internaţi sunt copii de până la un an, iar cel mai mic are doar 27 de zile. În urmă cu o săptămână, Tatiana Cucean a ajuns la spital cu fetiţa sa de doar trei luni. Spune că nici nu bănuia că ar fi bolnavă de coronavirus.

TATIANA CUCEAN, pacientă: „Temperatura 38, tuse, febră. – Este o boală mai contagioasă, cum aţi observat că se manifestă? – La copii repede, tusa în două zile a apărut şi febra se ridica. La mine după două zile a apărut”.

Medicii spun că cel mai des copiii care au covid fac febră înaltă, au tuse şi respiraţie nazală dificilă, iar o mare parte suferă de vomă şi diaree.

ALA JIVALCOVSCHI, Şefa Secţiei Covid pentru copii a Spitalului "Emilian Coţaga": „Este o contagiozitate cu omicron foarte, foarte mare. Eu aş fi comparat-o cu varicelă. Eu nu ştiu dacă cineva a fost în contact cu varicelă şi nu face boala”.

Secţia covid duce lipsă de asistente medicale, iar acest lucru se resimte şi mai mult când toate paturile sunt ocupate. Sunt doar cinci la număr, care aleargă dintr-un salon în altul.

„Foarte tare transpirăm şi suntem ude. Se lucrează foarte greu. Enorm de greu nu ştiu când o să scăpăm. – Aveţi şi lipsă de asistente medicale, faceţi munca ca  pentru două persoane? – Avem lipsă din păcate. Foarte mulţi se internează, luăm analizele, mult picurăm. Sunt din cei care au căteva zile febră”.

Şi la Institutul Mamei şi Copilului sunt în prezent internaţi  peste 100 de copii cu forme medii şi grave ale bolii. Trei dintre cei suspecţi sunt noi noscuţi.

MAXIM CAZACU, ofiţer de presă IMC: „Momentan avem 8 pacienţi în stare mai gravă, restul cu forme medii şi grav medii. Actualmente toate locurile sunt ocupate. 25 la sută din pacienţii internaţi au vârsta de la 0 la 2 ani. Avem trei pacienţi nou-născuţi suspecţi”.

La limita capacităţilor este şi  Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii unde sunt internaţi aproape 150 de micuţi.

DIANA VLAD, medic infecţionist, Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii: „E rotaţie de pacienţi dacă la moment un pacient, sau nu sunt locuri, ambulanţa înainte de a ajunge la instituţie telefonează.Cel mai mic pacient ce vârstă are?- o lună”.

Ministrul Sănătăţii Ala Nemerenco, a anunţat pe o reţea socială că au fost deschise secţii pediatrice cu profil COVID în raioanele Edineţ, Soroca, Hânceşti, Căuşeni, Comrat, Ceadâr-Lunga şi Floreşti. Totodată, a precizat că fiecare instituţie medicală are între 15 şi 20 de paturi care pot fi suplimentate până la 30 de unităţi. Datele Ministerului Sănătăţii arată că în prezent, în Republica Moldova sunt bolnavi de covid peste 47 de mii de oameni.
Similare
RECOMANDĂRI