Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Propunerile mai multor organizaţii pentru a face mai uşoară viaţa părinţilor în pandemie: Organizarea de mini creşe-grădiniţe la locul de muncă, tichete de creşă

Organizarea de mini creşe-grădiniţe chiar la locul de muncă, tichete de creşă sau servicii alternative pentru a avea grijă de copii. Sunt doar câteva dintre propunerile mai multor organizaţii pentru a face mai uşoară viaţa părinţilor atunci când merg la muncă. Mai ales acum, în pandemie, când multe grădiniţe s-au închis iar părinţii nu au cu cine lăsa copiii.

Deseori, din cauza pandemiei, părinţii s-au pomenit că nu au unde a lăsa copiii sau şi-au întrerupt programul muncă pentru a-i lua pe cei mici de la grădiniţă. Unele mame, după concediu legal de îngrijire a copilului, amână revenirea la locul de muncă. Asta are consecinţe asupra nivelului de trai. Centrul de Parteneriat pentru Dezvoltare, cu sprijinul UN Women Moldova, propun angajatorilor mai multe soluţii pentru transformarea locurilor de muncă. Programul part time sau creşele de la locul de munca pot fi o solutie. 

VADIM VIERU, jurist: "Asta ar însemna că compania poate să fondeze o altă persoană juridică care să presteze servicii educaţionale, inclusiv pentru angajaţii altor companii. Angajatorul ar putea iniţia parteneriat public-privat cu APL pentru a fi utilizate spaţiile pentru organizarea de creşe şi grădiniţe. Probabil aceasta ar fi suficient de aplicabil mai ales în oraşe, având în vedere cererea înaltă pentru serviciile de creşă".

Pentru a creşte accesul la un loc de muncă pentru părinţii cu copii mici, angajatorii ar trebui să ofere stimulente financiare, cum ar fi tichetele de masă, practică existentă deja în România.

VERONICA SIREŢIANU, expert fiscal: "Nivelul maxim al sumelor acordate prin tichetul de masă nu ar trebui să depăşească 2000 de lei pe lună, pentru fiecare copil, doar în cazul în care salariu nu depăşeşte 50 la sută din salariu mediu prognozat pe economie".

Legi mai simple, dar şi subvenţionarea firmelor care investesc în creşe sau servicii alternative, ar fi in beneficiul tuturor. 

LILIANA POSŢAN, conferenţiar universitar: "Aici avem într-adevăr un vid în acordarea de servicii care pevede extinderea de către întreprinderele de careva tip. S-ar aduce un plus-valoare pieţei muncii, dar şi stării de bine a părinţilor în câmpul muncii".

SVETLANA ANDRIEŞ, coordonator program, UN Women: "Sper că nu ne vor rezuma doar la prezentarea acestei analize care a fost una complexă, dar de va regăsi şi în politici şi în infrastructura de îngrijire a copilului".

Autorii proiectului au soluţii pe plan fiscal, legal şi educaţional, iar toate recomandările vor lua forma unor iniţiative legislative. Ei recomandă şi studierea programului de către mediul privat, mai ales că pandemia i-a forţat pe angajatori să găsească soluţii pentru angajaţii cu copii mici.
Similare
RECOMANDĂRI