Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Restricţii anti COVID-19, doar pe hârtie

În timp ce numărul cazurilor noi de infecţie Covid-19 a explodat, restricţiile ce ar trebui aplicate rămân doar pe hârtie. Poliţia nu dă amenzi ci doar blânde avertizări agenţilor economici care nu respectă normele epidemiologice. Şi asta pentru că nu este clar modul de implementare a restricţiilor. Asociaţia Naţională a Restaurantelor şi Localurilor de Agrement afirmă că noile prevederi nu se încadrează în normele legale. Deşi spitalele sunt pline şi mor oameni infectati cu noul coronavirus, autorităţile nu par deranjate de nerespectarea regulilor.

Asociaţia "MĂR" susţine că restricţiile impuse de autorităţi privind prezentarea certificatului de vaccinare în cluburi de noapte nu se încadrează în normele legale, deoarece asemenea activităţi economice sunt înregistrate ca ringuri de dans.

ANETA ZASAVIŢCHI, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement: „Decizia din 9 septembrie prevede prezentarea documentatiei COVID în cluburi de noapte şi ring de dans ambiguitatea normei survine din momentul că ca şi tipologie de activitate în Republica Moldova nu există club de noapte, iar ring de dans există, însă nu avem niciun agent economic înregistrat cu astfel de activitatate. Practic, legal această prevedere a comisie se referă către nimeni.”

O altă neclaritate semnalată de Asociaţia "MĂR" este cea privind modalitatea de prezentare a documentaţiei COVID-19 din partea clienţilor.

ANETA ZASAVIŢCHI, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement: „Când vorbim despre certificatul de vaccinare sau rezultatul unui test negative, aceste documentaţii deţin date cu caracter personal şi agenţii economici nu au niciun drept să ceară aceste documente. De asemenea nu este prevăzută nicio modalitate cum sunt verificate şi gestionate aceste documentaţie. Noi nu avem nici soft, noi nu ştim ce să verificăm. Practic, se primeşte că fiecare persoană poate să prezinte un oarecare QR-cod, care este neciti de nimeni.”

Aneta Zasaviţchi susţine că ambiguitatea prevederilor generează controale neîntemeiate din partea organelor de forţă.

SSINCRON ANETA ZASAVIŢCHI, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement: „În weekend organele de forţă au făcut nişte controale abuzive în locaţiile HORECA înterpretând foarte subiectiectiv de la locaţie la locaţie care este club de noapte şi care este club de dans, deşi aceşti agenţi economic sunt înregistraţi ca cafenea, bar, restaurant.”

MARIANA BEŢIVU, ofiţerul de presă al IGP: „În contextual pandemiei ei nu pun amenzi şi nu întocmesc procese verbale, în contextual pandemiei, chiar daca intră şi în cafele ei merg cu informaţie. Datoria lor este să prevină.”

La o zi după ce în Republica Molodva a crescut semnificativ numărul de cazuri de COVID-19, premierul Natalia Graviliţă anunţă că abia de săptămâna viitoare restricţiile vor fi înăsprite.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Am avut câteva şedinţe cu membrii Comisiei Naţionale Extrordinare pentru Sănătate Publică şi astăzi în şedinţa Guvernului am resetat această comisie. Ne-am asigurat că 50 % din componenţa Comisiei Naţionale Extrordinare pentru Sănătate Publică sunt specialişti în sănătate publică. Vom avea la începutul săptămânii viitoare va avea loc şedinţa acestei noi comisii şi vom adopta Planul de combatere a pandemiei conform deciziei de declarare stării de urgneţă de săptămâna trecută.”

Potrivit deciziei deciziei CNESP, din 11 septembrie 2021, persoanele cu vârsta de peste 18 ani sunt admise la spectacole şi evenimente publice doar dacă prezintă certificatul de vaccinare, rezultatul negativ al testului anti-COVID-19 sau actul care confirmă prezenţa anticorpilor anti-COVID-19.
Similare
RECOMANDĂRI