Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a lansat „Calendarul Naţional 2022”
Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a lansat „Calendarul Naţional 2022”. Evenimentul a avut loc în cadrul suitei de manifestări cultural-artistice dedicate Zilei Naţionale a Culturii în Republica Moldova, marcată anual la 15 ianuarie, transmite IPN.
Potrivit Elenei Pintilei, directoarea Bibliotecii Naţionale şi membră a colegiului de redacţie a „Calendarului Naţional 2022”, lucrarea are caracter enciclopedic, cuprinde nume de referinţă din domeniul ştiinţei, culturii şi artei, personalităţi marcante din Republica Moldova, personalităţi notorii din România (în special din Ţara Moldovei şi România întregită), include nume de referinţă din cultura şi civilizaţia universală. Criteriul principal de selectare a numelor este cel valoric.
Lucrarea are 504 pagini şi cuprinde peste 300 de articole despre personalităţi, precum şi circa 2000 de informaţii generale despre evenimentele naţionale şi cele internaţionale aniversare, comemorative, profesionale, dar şi alte evenimente importante din anul 2022.
Calendarul documentează aniversări importante, cum ar fi 100 de ani de la naşterea poetului, eseistului şi traducătorului Anatol Gugel, 90 de ani de la naşterea poetului Spiridon Vangheli, 85 de ani de la naşterea compozitorului Eugen Doga, Artist al Poporului, 80 de ani de la naşterea criticului literar şi eminescologului Mihai Cimpoi, 80 de ani de la naşterea scriitorului pentru copii Titus Ştirbu, 80 de ani de la naşterea medicului şi cercetătorului ştiinţific Nicolae Ghidirim.
Tot în „Calendarul Naţional 2022” sunt menţionate alte date importante, cum ar fi 565 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, 210 ani de la încheierea Tratatului de la Bucureşti (1812), 190 de ani de la fondarea Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, 100 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand I şi a reginei Maria, ca suverani ai noului stat român, ceremonie organizată la Catedrala Reîntregirii Neamului şi Încoronării de la Alba Iulia (15 octombrie 1922), 80 de ani de la inaugurarea Turnului Dezrobirii Basarabiei, 65 de ani de la înfiinţarea Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” de la Bălţi.
Potrivit Elenei Pintilei, această publicaţie culturală de referinţă, „Calendarul Naţional”, este solicitată de către principalele instituţii din stat, misiunile diplomatice din Republica Moldova şi peste hotare, mass-media, instituţii de cultură şi educaţionale, cercetători, scriitori.
Tot în contextul Zilei Naţionale a Culturii în Republica Moldova, dar şi cu prilejul marcării a 170 de ani de la naşterea prozatorului, dramaturgului, poetului, publicistului I.L. Caragiale, la Biblioteca Naţională a fost inaugurată o expoziţie de documente, cu genericul: „Ion Luca Caragiale- „…un om cât o lume”. Expoziţia cuprinde circa 250 de documente din colecţiile Bibliotecii Naţionale. E vorba de versuri, proză, dramaturgie, cărţi pentru copii, semnate de către I.L. Caragiale şi editate în diferite timpuri, inclusiv în alte limbi, amintiri ale contemporanilor protagonistului, dicţionare, enciclopedii, albume, afişe.
Expoziţia este deschisă publicului până la 25 februarie, în spaţiul expoziţional, etajul I, blocul central. La Biblioteca Naţională a fost lansată cartea „Opera Omnia. I.L. Caragiale”, ediţia a II-a. Cartea a văzut lumina tiparului la o editură de la Iaşi.