Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor" revine pe 1 martie cu zeci de concerte

Festivalul Internaţional de Muzică "Mărţişor" revine pe 1 martie cu zeci de concerte după ce anul trecut acestea au fost transmise online. În premieră va fi orgaizat şi un târg al mărţişorului la care vor participa meşteri populari, iar vizitatorii vor putea urmări pe un ecran imens concertele de la Palatul Naţional "Nicolae Sulac." Autorităţile de la Chişinău şi-au propus să extindă de anul viitor festivalul şi în România.

Timp de zece zile pe cele mai cunoscute scene din Chişinău, dar şi din alte localităţi ale Republicii Moldova vor avea loc concerte în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică "Mărţişor". Cei prezenţi la aceste evenimente vor trebui să prezinte certificate de vaccinare sau acte care confirmă că au fost bolnavi de covid.

În acest an, autorităţile au decis să deschidă în premieră şi un târg al mărţişorului. Acesta va fi amenajat lânga palatul Naţional "Nicolae Sulac", în locul în care a fost târgul de crăciun. Iarmarocul va fi inaugurat pe 24 februarie, de Dragobete, când românii sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor.

SVETLANA POCIUMBAN, şef Direcţie patrimoniu cultural: „Noi credem că acesta este un spaţiu de a oferi un spaţiu meşteşţugarilor, artizanilor noştri, dar totodată să promovămelementul tradiţional. Muzeul de etnografie va organiza pe parcursul târgului va organiza pe parcursul târgului ateliere de creaţie, de confecţionare a găitanului, prototipul mărţişorului.”

Tot aici va fi instalat un ecran imens pe care oamenii vor putea urmări în aer liber concertele din sala Palatului Naţional "Nicolae Sulac".

ANDREI LOCOMAN, director Moldova Concert: „Avem permisiunea de a activa la 50 de procente capacitate. Bineînţeles că nu toţi doritorii care vor să ajungă la aceste concerte şi vor avea posibilitate în târgul mărţişorului. Pe date de 1 martie, deschiderea mărţişorului spectacol dedicat creaţiei maestrului Eugen Doga- 85 de primăveri. Mulţi solişti de la noi şi invitaţi din România, printre care si Paula Seling.”

Ministrul Culturii Sergiu Prodan vrea să exindă Festivalul Internaţional de Muzică "Mărţişor" şi în România, şi a convenit deja asupra acestui lucru cu omologul său de la Bucureşti Lucian Romaşcanu

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Ideia organizării acestui festival în România am propuso eu în dialogul nostru şi a fost imediat preluată de domnul Romaşcanu. În următoarea vizită pe care o să o avem la Bucureşti care se planifică deja în luna martie vom semna actele necesare.”

Festivalul Internaţioal "Mărţişor" va avea loc între 1 şi 10 martie. În această perioadă vor fi prezentate 19 concerte în Chişinău şi alte 15 în diferite regiuni a Republicii Moldova. Pentru organizarea acestora, Ministerul Culturii a alocate 2 milioane 350 de mii de lei, bani care nu au fost cheltuiţi la târgul de crăciun. Mărţişorul a fost înscris încă în 2017 în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii UNESCO.
Similare
RECOMANDĂRI