Filme şi cineaşti români la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje „Zubroffka” de la Bialystok
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Filme şi cineaşti români la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje „Zubroffka” de la Bialystok

Două filme româneşti: Cadoul de Crăciun, regia Bogdan Mureşanu, şi Morski Briz, regia Cecilia Ştefănescu, au fost selectate să participe în competiţia internaţională pentru cea mai bună producţie de scurtmetraj, Secţiunea 'Okno na Wschod' (Fereastră către Răsărit/ Eastward Window), din cadrul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Filme Scurte 'Zubroffka' ce se desfăşoară în perioada 5-9 decembrie la Bialystok, informează ICR Varşovia.

În acest an, o secţiune aparte a Festivalului va fi dedicată ţărilor care îşi sărbătoresc Centenarul, printre care şi România. Programul special va reuni filme care gravitează în jurul noţiunilor de patriotism, independenţă, libertate. Filmul românesc inclus în program este Stremţ 89, realizat de Anda Puşcaş şi Dragoş Dulea. Cei doi regizori vor participa la două sesiuni de proiecţie cu public, în datele de 6 şi 7 decembrie, la Bialystok şi lomza, urmate de dezbateri pe tema secţiunii, intitulate 'Chipurile patriotismului', notează AGERPRES.

Cadoul de Crăciun, câştigătorul Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj la TIFF 2018, îi are în rolurile principale pe Ioana Flora şi Adrian Văncică.

Scrisoarea unui băiat pentru Moş Crăciun îi transformă tatălui o seară într-un thriller. Pe 20 decembrie 1989, câteva zile după represiunea sângeroasă de la Timişoara, tatăl află, spre oroarea lui, că fiul său i-a trimis o scrisoare lui Moş Crăciun în care îi spunea ce-şi doreşte. Băiatul înţelesese că tatăl îşi doreşte moartea lui Ceauşescu. Filmul lui Bogdan Mureşanu a câştigat recent o menţiune specială la categoria Marele premiu pentru scurtmetraje, la Festival du Cinema Mediterraneen de Montpellier.

Morski Briz, al doilea scurtmetraj scris şi regizat de Cecilia Ştefănescu, prezentat în premieră mondială în cadrul Competiţiei de scurtmetraj a Sarajevo Film Festival 2018, spune o poveste de dragoste improbabilă (fiindcă sfidează convenţiile), dintre o sexagenară aflată în vacanţă pe litoralul bulgăresc şi un tânăr bărbat cunoscut întâmplător.

Filmul Stremţ 89 spune povestea Revoluţiei române într-un mic sat de munte din Jud. Alba. În 1989, în România, pe străzile marilor oraşe se desfăşura revoluţia anticomunistă, în timp ce oamenii din toată ţara aşteptau cu o exaltare reţinută să se schimbe ceva. În micul sat de vânători Stremt, ştirile ajungeau greu. Atât de greu, încât abia după ce au văzut la televizor fuga lui Ceauşescu, oamenii au decis să înceapă propria revoluţie. 22 de ani mai târziu, documentarul urmăreşte povestea acestor oameni: ce au făcut, ce cred că ar fi trebuit să facă şi cum le-ar fi fost mai bine dacă ar fi făcut lucrurile diferit.

Anul acesta, criticul român de film Andrei Tănăsescu este invitat în juriul concursului internaţional de film experimental 'Na Skraju/On The Edge - experiment and video-art'. Andrei Tănăsescu este critic de film şi coordonator asociat de program în cadrul Festivalului Internaţional de Film din Toronto, responsabil pentru selectarea filmelor din spaţiul Europei Centrale şi de Est. De asemenea, este colaborator al Berlinale Forum şi al Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF).

Festivalul Internaţional de Filme Scurte 'Zubroffka' de la Bialystok este un eveniment deschis către lume şi oameni, punând accent pe diversitatea atât de caracteristică regiunii Podlasie, a cărei capitală este Bialystok. De-a lungul anilor, Festivalul s-a transformat dintr-un eveniment cameral într-unul de rang internaţional, cel mai mare proiect cinematografic din estul Poloniei.

Institutul Cultural Român de la Varşovia este un partener tradiţional al Festivalului, promovând noua cinematografie românească la mai multe ediţii. În 2016, filmul Roxanei Stroe, O noapte în Tokoriki, a câştigat la Bialystok Premiul pentru Cel mai bun film de ficţiune, iar anul trecut filmul Scris/Nescris, în regia lui Adrian Silişteanu, a primit menţiunea concursului internaţional.
Similare
RECOMANDĂRI