O carte despre Chişinăul din perioada interbelică, lansată la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu”
Sursa foto:moldpres.md Vizualizari:

O carte despre Chişinăul din perioada interbelică, lansată la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu”

La Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din Chişinău a fost lansat volumul „Chişinău: evocări interbelice”, ediţie îngrijită de criticul şi istoricul literar Diana Vrabie.

Volumul a apărut la Editura „Eikon” din Bucureşti, conţine 388 de pagini  şi cuprinde texte despre Chişinăul interbelic ale unor personalităţi de vază care au trăit sau au vizitat oraşul în acea vreme: Constantin Stere, Alexandru Boldur, Alexandru Robot, Gheorghe V. Madan, George Meniuc, Gheorghe G. Bezviconi, Geo Bogza ş.a. 

În prefaţa cărţii, criticul literar Adrian Dinu Rachieru menţionează, între altele, că antologia de faţă, consacrată Chişinăului, colecţionează „mărturii sugestive” din acelaşi segment temporal,  identificând -  prin alte voci – „reconfigurările fiinţiale” pe care, în timp, le-a cunoscut oraşul. Pornind de la premisa că acel Chişinău interbelic este o necunoscută, Diana Vrabie trece în revistă puzderia de evenimente care, prin ritmul reformelor şi ofensiva culturalizării, îl transformă într-o „portavoce a comunităţii”, devenind „fanionul românismului”,  a accentuat Adrian Dinu Rachieru. 

Scriitorul Leo Butnaru a afirmat că este important că în această lucrare depun mărturii mari scriitori români, care au vizitat Republica Moldova din stânga Prutului începând cu anul 1918. „Este vorba de Mihail Sadoveanu, Laurenţiu Fulga, Geo Bogza, Nichifor Crainic, Gala Galaction ş.a. Ei descoperă cu uimire un teritoriu pe care îl presupuneau în anumite imagini, dar care le oferă o imagine oarecum diferită de cea pe care şi-o făcuseră personal. De unde şi multe surprize, care, încondeiate de penele lor măiestre, dau vioiciune textelor pe care le-au publicat în presa timpului. Indiscutabil, toate au o certă valoare documentară”, a constatat Leo Butnaru. 

La rândul său, criticul şi istoricul literar Diana Vrabie a menţionat că ideea cărţii s-a născut la colocviul de anul trecut „Identităţile Chişinăului”. „Această provocare mi-a fost lansată de Alexandru Corduneanu, care ştia de cele trei antologii pe care le dedicasem Iaşului, oraşul meu de formare şi m-a rugat să concep ceva similar pentru Chişinău. A rezonat cu acest proiect editorul de carte Valentin Ajder. Aşa a apărut antologia la Editura „Eikon” din  Bucureşti”, a precizat îngrijitoarea lucrării. 

Criticul şi istoricul literar Diana Vrabie s-a născut pe 2 martie 1976 în Soroca. A făcut studii de licenţă (1994-1998), masterat (1998-1999) şi doctorat (2000-2004) la Facultatea de Litere, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. Este doctor în filologie şi conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. A debutat editorial în 2005, cu volumul de eseuri „Urme pe nisip”, urmat de alte cărţi de eseuri, publicistică şi critică literară. Este laureată a mai multor premii literare, scrie Moldpres.

Similare
RECOMANDĂRI