Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sărbătoarea Naşterii Domnului este de neconceput fără tradiţionalii crăciunei făcuţi în casele creştinilor

Sărbătoarea Naşterii Domnului este de neconceput fără tradiţionalii crăciunei făcuţi în casele creştinilor. Gospodinele îi pregătesc pentru oaspeţi şi cetele de colindători care vor vesti Naşterea lui Isus. Potrivit tradiţiei, un crăciunel este păstrat la icoană până la primăvară.

Este forfotă mare în bucătăria Raisei Coţaga din satul Alexandru cel Bun. Câteva vecine au venit să-i dea o mână de ajutor la coacerea crăciuneilor şi colacilor pentru marea sărbătoare. Aluatul a fost plămădit de aseară.

„Aluatul il facem foarte simplu: apa, sare si atat. Fara lapte ca e de sec si nu trebuie. Iainte de aface ne facem cruce, zicem tatal nostru ca sa iasa coptura frumoasa.”

Pentru a avea crăciunei frumoşi trebuie şi multă dibăcie la împletirea lor. Ca să mai dezmorţească atmosfera, gospodinele, în timp ce împletesc, mai repetă câteva colinde.

O dată pregătiţi, Crăciuneii merg în cuptor. Este important ca focul din vatră să fie făcut din timp.

„Lasam sa arda bine. Si-l imprastiem pe vatra. Dupa mai asteptam 20 minute si dam paine la cuptor, colacii”.

În acest an, Raisa Coţaga a pregătit 20 de crăciunei care vor fi împărţiţi colidătorilor şi nepoţeilor.

RAISA COŢAGA: „Vin in primul rand copiii, la maliguta. Le dau cate un Craciunel, eu fac cate 15- 20 , cat consider sa-i dau la nepotei”.

Potrivit tradiţiei, un Crăciunel este pus la icoană şi păstrat până la primăvară.

PARASCOVIA NEGRU: „Craciuneii ii punem la icoana. Acolo la ungher. Şi-i tinem acolo, se usuca, pana la primavara cand fata vaca sau capra, il inmoi si dai la animal. Asa e traditia ca sa ai noroc. Asa fac intotdeauna, asa cum faceau parintii mei si mama mamei”.

De obicei, Crăciuneii şi colacii sunt făcuţi de dimensiuni diferite şi împărţiţi în funcţie de vârstă. Cei mai mici primesc colaci mai mici, iar flăcăii, colaci mari.
Similare
RECOMANDĂRI