Un muzeu al cărţii inaugurat la Biblioteca Naţională
Sursa foto:moldpres.md Vizualizari:

Un muzeu al cărţii inaugurat la Biblioteca Naţională

Un muzeu al cărţii a fost inaugurat astăzi la Biblioteca Naţională. Drept bază pentru crearea acestui muzeu sunt colecţiile speciale din Secţia Carte Veche şi Rară, care constituie peste 30 de mii de documente. Cea mai veche carte este ”Categoria lui Aristotel”, apărută la Veneţia în anul 1551.

Directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a spus că Muzeul Cărţii este unicul în ţară prin conţinutul documentar–istoric şi artistic al cărţilor expuse către publicul larg şi are drept scop promovarea şi valorificarea mărturiilor trecutului.
 
Potrivit Elenei Pintilei, prin deschiderea Muzeului Cărţii, Biblioteca Naţională tinde să realizeze următoarele obiective: diversificarea formelor de promovare şi comunicare a patrimoniului, scoaterea din anonimat a moştenirii culturale milenare scrise, accesul fără restricţii la documentele patrimoniale, sensibilizarea opiniei publice asupra cărţii ca cel mai important fenomen al culturii şi ştiinţei istorice pentru o societate durabilă, includerea Muzeului Cărţii în circuitul turistic naţional.
 
Biografia actualei Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova începe la 22 august 1832, dată la care a avut loc inaugurarea Bibliotecii Publice Guberniale.
 
În prezent, colecţia Bibliotecii cuprinde circa 2,6 milioane de unităţi materiale, în cele mai răspândite limbi. Anual, colecţia Bibliotecii este completată cu aproximativ 16 mii de documente noi. Biblioteca dispune de manuscrise, cărţi, ziare, reviste, reproduceri, stampe şi desene, afişe, cărţi poştale, fotografii, hărţi, partituri muzicale, discuri, casete, filme, microformate etc., pentru amplasarea cărora este nevoie de un spaţiu pe rafturi de peste 32 km. Biblioteca Naţională recepţionează în fiecare an, prin schimbul internaţional de publicaţii, aproximativ o mie de documente, scrie MOLDPRES.
Similare
RECOMANDĂRI