Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ANRE a cedat presiunilor importatorilor de carburanţi şi a majorat adaosul comercial la produsele petroliere

Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică a cedat presiunilor importatorilor de carburanţi şi a majorat adaosul comercial la produsele petroliere. ANRE susţine că decizia de astăzi nu va influenţa creşterea preţurilor la carburanţii vânduţi cu amănuntul, însă experţii economici sunt de altă părere.

ANRE a majorat cu 380 de lei marja comercială pentru o tonă de benzină sau motorină importată - de la aproximativ 1 142 la aproape 1 523 de lei. Pentru o tonă de gaz lichefiat, marja comercială a crescut cu puţin peste 150 de lei: de la 451 la 602 lei.

MARJA COMERCIALĂ BENZINĂ ŞI MOTORINĂ - 1142, 18 lei  -  1522, 91 lei

MARJA COMERCIALĂ GAZ LICHEFIAT - 451.58 lei - 602.11 lei  

ANDREI ADAM, şef departament ANRE: „Cel mai important este protecţia consumatorilor angro şi asigurarea acestuia cu produse petroliere în volum deplin şi în condiţii normale."

Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică susţine că decizia aprobată astăzi nu va influenţa creşterea preţurilor cu amănuntul la produsele petroliere. ANRE precizează că preţul la pompă e calculat în baza parametrilor stabiliţi anterior. Potrivit membrilor Agenţiei, criza de carburanţi din ultimele zile la staţiile PECO, a apărut pentru că preţul de vânzare cu amănuntul, nu era avantajos pentru proprietarii benzinăriilor. Aşa că aceştia au refuzat să vândă carburanţi. Totuşi, potrivit ANRE, preţurile produselor petroliere vor oscila în funcţie de evoluţia cotaţiilor internaţionale.

EUGEN CARPOV, director ANRE: „Asistăm la o creştere continua a cotaţiilor internaţionale, atât la BRENT, pentru petrol , cât şi la Platz care reglementează preţul la produsele finite ale produselor petroliere."

Reprezentanţii reţelelor de benzinării nu sunt chiar mulţumiţi de decizia ANRE. Ei îşi doreau o creştere mai mare a adousului comercial pentru putea vinde carburanţi la preţuri avantajoase.

CORNEL CONSTANTINESCU, reprezentant reţea benzinării: „Orice litru cumpărat , în acest moment, îţi aduce o margine negative la vânzare, inclusiv cu această nouă marjă comercială. Al doilea aspect, aceasta va avea, în continuare, o influienţă negativă în vânzările cu amănuntul, pentru că marginea în sine va fi mult mai mica să acopere costurile."

ARIANA DERMENJI, reprezentant, reţea de benzinării: „Vor rămâne una, două companii care importă şi noi vom fi obligaţi să procurăm de la ei şi aceasta înseamnă o monopolizare a pieţei."

Experţii spun că noua metodologie aprobată de ANRE va duce inevitabil la scumpirea carburanţilor la pompă.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică "SINCRON UNGUREANU: „Această decizie a ANRE-ului, care nu are cum să nu influienţeze preţul la pompă pentru că dă posibilitatea ca acesta să fie un pic majorat şi aceasta şi vroiau petroliştii. Este un mecanism de control şi foarte mult depinde de cum se va aplica acest mecanism. Deoarece avem de a face şi cu un pic de netransparenţă deoarece cotaţiile acestea PLATZ sunt disponibile doar  unor agenţii, precum ANRE-ul, dar nu şi experţilor, nu şi societăţii civile."

Metodologia de calcul este prevăzută pentru al doilea semestru al acestui an şi intră în vigoare de astăzi. Totodată, în noaptea de marţi, 20 iulie, urmează să aflăm dacă tarifele de comercializare a carburanţilor pentru şoferi, vor fi sau nu ridicate.

Atunci ANRE urmează să stabilească un nou polafon, în baza cotaţiilor internaţionale, pentru următoarele două săptămâni.

 
Similare
RECOMANDĂRI