Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Antreprenorii mici şi mijlocii din R. Moldova au acces facilitat la credite, prin simplificarea procedurii de obţinere a garanţiilor

Antreprenorii mici şi mijlocii din Republica Moldova au acces facilitat la credite, prin simplificarea procedurii de obţinere a garanţiilor. Va fi eliminată obligativitatea coordonării individuale a garanţiei între bancă şi Organizaţia pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: „Implementarea acestui mecanism de garantare oferă o serie de avantaje precum, timp de procesare redus; proces simplificat de solicitare a creditelor garantate; resurse reduse din partea garantului şi a creditorului pentru administrarea procesului de garantare; impact sporit în economie, prin facilitarea accesului la resurse financiare de către mediul de afaceri şi majorarea volumului investiţiilor generate în economie.”

De asemenea, Ministerul Economiei a eliminat şi comisionul pentru toate produsele de garantare oferite de ODIMM pentru anul 2022. S-a propus extinderea cotei de credit garantat până la 80%, pe toate produsele de garantare ale ODIMM. Iniţiativa a venit odată cu creşterea cererilor de garanţii din partea întreprinderilor mici şi mijlocii pe parcursul anului trecut.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: „Numărul garanţiilor noi acordate în perioada anului 2021 a depăşit de 5 ori numărul garanţiilor emise în anul 2020. 468 de garanţii, volum de a 993 milioane lei. Investiţii de peste 1 miliard de lei. Tocmai de aceea am simplificat.”

În prezent, Fondul de Garantare a Creditelor dispune de circa 600 milioane lei. Produsele de garantare active acoperă până la 80% din suma creditului solicitat, iar valoarea garanţiilor variază, de la 500 mii lei pentru companii debutante, până la 7 milioane lei pentru companii exportatoare. Un leu acordat sub formă de garanţie financiară facilitează accesul la 2,6 lei sub formă de credit şi generează investiţii în economie de 3,3 lei.
Similare
RECOMANDĂRI