Apel către restaurante şi cafenele să-şi sisteze activitatea pentru 30 de minute
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Apel către restaurante şi cafenele să-şi sisteze activitatea pentru 30 de minute

Asociaţia Naţională a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) anunţă că astăzi, 12 august, mai multe restaurante, cafenele şi alte localuri de agrement planifică să-şi sisteze activitatea cu începere de la ora 10.00, pentru 30 de minute, în semn de protest. Solicitată de IPN, preşedinta MĂR, Aneta Zasaviţchi, a spus că „este un manifest contra măsurilor de austeritate fiscală anunţate de către Ministerul Finanţelor şi anume majorarea, de la 10% la 20%, a cotei TVA, pentru sectorul hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa)”.

Aneta Zasaviţchi a amintit că măsurile au fost deja aprobate de către Guvern şi au fost transmise Parlamentului spre examinare şi aprobare. „Cu toate că au fost consultări publice, nu există analiza de implementare a acestor măsuri: e bine, e rău. Nu s-a ţinut cont de nicio cifră reală şi, respectiv, noi vrem să atragem atenţia Parlamentului să nu se grăbească votând această măsură”, a spus Aneta Zasaviţchi.

Preşedinta MĂR a mai menţionat că reprezentanţii HoReCa se aşteaptă ca prin acţiunea de protest să trezească în aleşii poporului sentimentul umanităţii şi responsabilităţii sociale şi economice pe care îl duc faţă de oameni. Totodată, reprezentanţii HoReCa speră că astfel deputaţii se vor gândi bine înainte de a vota. „Noi suntem siguri că există şi alte soluţii”, spune preşedinta MĂR.

Guvernul a decis în şedinţa de vineri, 9 august, revenirea de la 10% la 20 % a cotei TVA. Anterior, ministra finanţelor Natalia Gavriliţa a afirmat că scutirile fiscale pentru industria HoReCa şi acordarea tichetelor de masă reprezintă o măsură de încurajare a consumului care, din punct de vedere economic, nu este corectă. „Reducerea TVA la HoReCa a fost una proastă pentru că nu sunt de acord cu paradigma reducerilor fiscale pentru consum. Scutirile de taxe trebuie acordate acolo unde noi vrem să încurajăm sectorul productiv, exportul şi aceste scutiri trebuie legate cu viziunea de dezvoltare a ţării şi a persoanei”, a spus Ministrul Finanţelor.
Similare
RECOMANDĂRI