Banca Mondială: În 2021, economia Republicii Moldova a început să-şi revină
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Banca Mondială: În 2021, economia Republicii Moldova a început să-şi revină

Banca Mondială a publicat ediţia de primăvara a Perspectivelor Economice pentru Republica Moldova, care arată că „economia a câştigat un oarecare avânt pe fondul relaxării restricţiilor COVID-19”.

„Afectată de pandemie şi de seceta severă, economia s-a contractat în anul 2020, PIB-ul înregistrând o scădere de 7,0 procente. Factorii principali ce au determinat acest declin al PIB au fost consumul populaţiei, care la fel a scăzut cu 7 la sută, urmat de investiţii şi de stocuri. Pe partea de ofertă, măsurile de carantină au dus la o stopare a comerţului şi a producţiei industriale, iar seceta severă a afectat agricultura. Nivelul de ocupare a atins minimul ultimilor cinci ani. În anul 2021, economia a început treptat să îşi revină, însă majoritatea indicatorilor pe termen scurt se menţin încă în zona negativă”, indică documentul, potrivit Moldpres.

De asemenea, raportul Băncii Mondiale menţionează că politica monetară expansionistă se menţine, iar comprimarea masivă a importurilor, coroborată cu remiterile relativ stabile, au condus la o îmbunătăţire a deficitului de cont curent.  

„Totodată, situaţia fiscală se menţine dificilă. Faţă de nivelul pre-COVID-19, veniturile fiscale au crescut cu aproximativ 0,3 pp din PIB, în timp ce cheltuielile au crescut cu 4,1 pp. Prin urmare, deficitul fiscal a atins un maxim al ultimilor zece ani, de 5,1 procente (inclusiv o creştere de 1 pp a soldurilor) din PIB în 2020. Cheltuielile din domeniul sănătăţii (+64 procente) şi plăţile sociale (+6,2 procente) continuă să crească. Datoria publică şi cea garantată a crescut cu 8 pp, ajungând la 35,2 procente din PIB în 2020”, conform documentului Băncii.

Referindu-se nemijlocit la perspectivele ţării noastre, experţii Băncii Mondiale susţin că incertitudinile ce planează în jurul evoluţiei pandemiei şi a evoluţiilor politice vor menţine economia sub potenţial. „Se estimează o revenire a PIB-ului la 3,8 procente în 2021, presupunând condiţii mai favorabile, inclusiv datorită campaniei de vaccinare. Estimăm că economia va căpăta avânt, fiind susţinută de redresarea veniturilor disponibile, în parte datorită remiterilor, impulsului fiscal pozitiv (creşterea salariilor şi transferurilor) şi politicii monetare adaptate”, arată Banca Mondială.
 
De asemenea, după o contractare severă, nemaiîntâlnită după recesiunea globală din 2009, Moldova va înregistra o redresare modestă. Se anticipează o menţinere a creşterii economice în 2022 la nivelul din 2021, cu o atingere lentă a potenţialului în 2023. Toate sectoarele vor înregistra o redresare pe măsură ce încrederea consumatorilor şi a investitorilor va creşte pe fundalul unor condiţii externe mai favorabile şi a politicilor monetare şi fiscale expansioniste. Se anticipează că deficitul de cont curent se va deteriora în 2021, pe măsură ce exportul de produse alimentare va fi mai mic.

Pe termen mediu, Banca Mondială anticipează ca deficitele fiscale să rămână mai mari decât nivelele istorice. „Pe viitor, considerăm că poziţia fiscală va fi problematică, deoarece întreprinderile sunt într-o situaţie dificilă, iar gospodăriile suferă de condiţii nefavorabile pe piaţa muncii. Drept rezultat, este de aşteptat ca datoria publică să crească constant, rămânând, totuşi, relativ scăzută conform standardelor internaţionale”, potrivit Băncii.

„Perspectivele sunt marcate de riscuri negative substanţiale, iar fragila redresarea depinde şi de succesul campaniei de vaccinare. Riscurile interne sunt relaţionate cu instabilitatea politică, slăbiciunea instituţională şi constrângerile de ordin politic în implementarea reformelor sistemului judiciar şi a celor structurale. Condiţiile economice fragile şi nivelele scăzute de productivitate sunt exacerbate de amprenta extinsă a statului în economie, de spaţiul fiscal care se contractă, de intermedierea financiară scăzută şi de provocările de guvernanţă. Avansarea reformelor structurale pe termen lung, pe fundalul măsurilor de recuperare economică şi al frământărilor politice, este de o importanţă primordială. Capacitatea de a reduce impactul crizei şi a sprijini redresarea economică va depinde în mod esenţial de finanţarea externă, în mod special de negocierea reuşită a unui nou program al Fondului Monetar Internaţional”, concluzionează raportul Băncii Mondiale.

„Pe viitor, Republica Moldova va trebui să gestioneze inegalitatea de şanse şi să accelereze crearea de locuri de muncă în sectorul privat. În sfârşit, aşa cum a arătat episodul de secetă severă din anul 2020, economia este foarte vulnerabilă la episoadele de vreme extremă”, conchide ediţia de primăvară a Perspectivelor Economice pentru ţara noastră, elaborată de Banca Mondială.

Similare
RECOMANDĂRI