Banca Naţională a Moldovei va acorda asistenţă de lichiditate, în situaţii de urgenţă, doar băncilor solvabile şi viabile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Banca Naţională a Moldovei va acorda asistenţă de lichiditate, în situaţii de urgenţă, doar băncilor solvabile şi viabile

Banca Naţională a Moldovei poate acorda asistenţă de lichiditate, în situaţii de urgenţă, doar băncilor solvabile şi viabile, care se confruntă cu probleme temporare de lichiditate. Guvernul a aprobat avizul unui proiect de lege de modificare a unor acte normative, prin care va fi reglementată activitatea BNM.

„Prin acest proiect de lege, Banca Naţională va putea acorda suport de lichidităţi doar în cazuri de urgenţă şi doar băncilor solvabile. Astfel prevenim repetarea situaţiei cu BEM, pentru ca nicio bancă comercială din Republica Moldova să nu mai acorde iresponsabil credite neperformante, folosite în fraude financiare, mizând pe ulterioara asistenţă de lichidităţi a Băncii Naţionale (BNM)”, a declarat Ministrul Finanţelor Natalia Gavriliţa.

Documentul prevede că asistenţa de lichiditate urmează să fie oferită de către BNM, fiind garantată de activele băncii în cauză sau cu garanţii de stat. Pentru acordarea asistenţei de lichiditate garantată cu valori mobiliare de stat sau cu garanţii de stat, BNM va trebui să obţină aprobarea deciziei în prealabil de către Ministerul Finanţelor.

BNM urmează să elaboreze un regulament privind condiţiile de acordare a asistenţei de lichiditate în situaţii de urgenţă. Prin acesta, va fi asigurată transparenţa în stabilirea procedurii de acordare a asistenţei de lichiditate şi a realizării obiectivului fundamental, care este menţinerea stabilităţii sistemului financiar-bancar şi al activităţilor de gestiune a datoriei de stat pe termen mediu.

Similare
RECOMANDĂRI