BERD şi BEI vor aloca 23 milioane de euro pentru proiectul „Deşeuri solide Chişinău"
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

BERD şi BEI vor aloca 23 milioane de euro pentru proiectul „Deşeuri solide Chişinău"

Consiliul municipal Chişinău a aprobat marţi, 20 octombrie, contactul de împrumut între Î.M. „Autosalubritate" şi Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD), în valoare de nouă milioane de Euro şi un grant de cinci milioane de Euro, pentru implementarea proiectului „Deşeuri solide Chişinău".

Termenul de rambursare a creditului este de 12 ani, inclusiv trei ani perioada de graţie, calculaţi la data semnării contractului. Sursa de finanţare pentru rambursarea împrumutului bancar, a dobânzii şi comisioanele va fi asigurată prin ajustarea anuală a tarifelor pentru colectarea şi transportarea deşeurilor, de către persoanele fizice şi cele juridice.

Planul general de finanţare al proiectului prevede: împrumut BERD în sumă de nouă milioane de Euro, împrumut BEI (Banca Europeană de Investiţii) - nouă milioane de Euro, de care va beneficia APL Chişinău, sub formă de credit nerambursabil, prin intermediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, ca parte integrantă a Proiectului de Gestionare a Deşeurilor pe ţară şi partea de grant, în valoare de cinci milioane de Euro.

Contribuţia municipalităţii pentru susţinerea Proiectului este de 7,96 milioane Euro, dintre care 1,5 milioane au fost deja investiţi.

În baza suportului oferit de către cele două instituţii bancare europene, în cadrul Proiectului „Deşeuri solide Chişinău" vor fi realizate lucrări privind recultivarea gunoiştii provizorii de la Ciocana, securizarea poligonului de la Ţânţăreni în corespundere standardelor UE; investiţii în renovarea infrastructurii comunei Ţînţăreni; modernizarea parcului de autospeciale cât şi a infrastructurii pentru transportarea deşeurilor din oraş; modernizarea staţiei de transfer şi instalarea unei linii de sortare manuală a deşeurilor reciclabile  colectate separat.

 

Similare
RECOMANDĂRI