Campania „Refuză salariul în plic – cere să îţi fie respectate drepturile!” dă rezultate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Campania „Refuză salariul în plic – cere să îţi fie respectate drepturile!” dă rezultate

Campania „Refuză salariul în plic - cere să îţi fie respectate drepturile!”, iniţiată de Serviciul Fiscal de Stat cu scopul de a sensibiliza, preveni şi combate fenomenul muncii la negru, dă rezultate.

În semestrul I al anului 2018, au fost stabilite mai multe abateri, printre care diminuarea fondului de salarizare, impozitului pe venit, contribuţiilor de asigurări sociale şi primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Au fost adoptate 76 de decizii asupra cazurilor de nerespectare a legislaţiei, inclusiv referitor la încălcările ce vizează corectitudinea calculării şi achitării plăţilor salariale şi impozitelor. Au fost calculate suplimentar pentru plata la buget obligaţii aferente plăţilor salariale în sumă totală de 23 719 266 lei.

Drept urmare, încasările s-au majorat cu 14,7 % comparativ cu perioada similară a anului precedent, constituind 1 878 291 de mii de lei pentru semestrul I al anului 2018, comparativ cu 1 637 280 de mii de lei în 2017.

Totodată, la bugetul asigurărilor sociale de stat obligatorii şi asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală încasările au crescut cu aproximativ 14%.

Din martie 2018, Serviciul Fiscal de Stat în parteneriat cu PricewhaterhouseCoorpers Moldova şi cu suportul Fondului pentru Bună Guvernare, iniţiat de Guvernul Marii Britaniei, a demarat acţiuni ample de conformare a agenţilor economici cu risc sporit de achitarea a salariilor în plic şi utilizării muncii la negru.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, utilizarea muncii la negru şi/sau achitarea salariilor în plic este un fenomen care generează efecte negative asupra bugetului de stat, bugetul asigurărilor sociale, fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, dar şi nemjlocit asupra angajaţilor şi angajatorilor. Acceptând salariul în plic, beneficiarul riscă să fie lipsit de o pensie decentă, de un pachet social motivant, de o asigurare medicală de calitate, de protecţie socială a familiei sale, de concedii de odihnă plătite, de îndemnizaţii decente. Totodată, salariul primit în plic reduce posibilitatea angajaţilor de a avansa în carieră, de a beneficia de credite şi de o stabilitate la locul de muncă.

Similare
RECOMANDĂRI