Cel puţin 250 de tineri vor primi suport de la stat pentru iniţierea propriei afaceri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cel puţin 250 de tineri vor primi suport de la stat pentru iniţierea propriei afaceri

Afacerile lansate de tinerii antreprenori vor fi susţinute de stat, a fost aprobat astăzi  Programul ,,Start pentru tineri: о аfасеrе durаbilă la tine acasă”. Acesta urmează a fi realizat în perioada anilor 20l8-2020, în scopul facilitării iniţierii afacerilor şi motivării tinerilor pentru desfăşurarea activităţilor de antreprenoriat.

Pe lângă sprijinul financiar, în cadrul programului tinerii vor beneficia de suport consultativ şi informaţional pentru afacerile care vor crea locuri de muncă în zonele rurale, dar şi pentru cele axate pe domenii prioritare, precum: IT, industria agro-alimentară, reconstrucţia sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, turism, prestări servicii, sănătate şi bunăstare.

În prima etapă a programului, prin activităţi desfăşurate în toată ţara vor fi identificate ideile de afaceri, iar la etapa a doua, participanţii vor putea beneficia de „Business Voucher”, în valoare maximă de 10 mii lei, pe care îl vor utiliza pentru testarea ideilor, instruiri în domenii specifice, precum şi elaborarea planului investiţional.

Etapa finală presupune selectarea pentru ulterioara finanţare a celor mai viabile şi inovatoare proiecte investiţionale. Finanţarea va constitui 80% din suma proiectului investiţional dar nu mai mult de 180 mii lei, iar întreprinderea beneficiară va veni cu o contribuţie financiară proprie de minim 20% din suma proiectului investiţional. În total, vor fi finanţate cel puţin 250 de afaceri.

La program pot participa cetăţenii ţării noastre, cu vârstă cuprinsă între 18-35 de ani, care intenţionează să lanseze o afacere sau conduc deja o întreprindere nou-înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe durata implementării programului se planifica promovarea şi informarea a circa 1000 tineri privind oportunităţile de participare la program, înrolarea a 600 de tineri în procesul de generare de idei inovatoare de afaceri, instruirea şi asistarea în dezvoltarea afacerilor a cel puţin 540 de tineri.

Autoritatea responsabilă de implementarea programului şi monitorizarea timp de 2 ani a întreprinderilor lansate în cadrul acestuia este Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Pentru realizarea programului, din bugetul de stat vor fi alocate circa 60 mln. de lei. 

Similare
RECOMANDĂRI