Coronavirusul dărâmă pieţele financiare internaţionale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Coronavirusul dărâmă pieţele financiare internaţionale

Bursele din întreaga lume se pregătesc să încheie una dintre cele mai proaste săptămâni din istorie.

Investitorii din întreaga lume renunţă la activele considerate riscante, iar vânzările de acţiuni au atins cote înalte, pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus.

Analiştii se tem că activitatea economică va fi puternic afectată de epidemia de coronavirus, în condiţiile în care companiile din turism raportează deja vânzări în scădere, dar şi alte sectoare au raportat perturbări ale activităţii.

Indicele Dow Jones al pieţei americane a înregistrat joi cel mai mare declin din istoria sa de peste 100 de ani, de aproape 1.200 de puncte (4,4%) într-o singură zi. Şi alţi indici ai pieţei de acţiuni din New York au înregistrat scăderi semnificative în ultima săptămână, de la nivelurile maxime atinse în urmă cu foarte scurt timp.

Dar scăderea nu a fost limitată doar la piaţa americană, mai ales că SUA a fost ferită până acum de cazuri de infectări cu noul coronavirus. Indicele global MSCI înregistra vineri dimineaţă o scădere de 0,5% după o cădere de 3,3% joi. De la începutul acestei săptămâni şi până în prezent a pierdut 9,3%, ceea ce înseamnă că este pe cale să înregistreze cel mai grav declin săptămânal după prăbuşirea de 9,8% înregistrată în luna noiembrie 2008, în plină criză financiară, notează Reuters.

Îngrijorările cu privire la o recesiune majoră au dus cotaţia petrolului la cel mai scăzut nivel din ultimul an, scrie agenţia internaţională de presă, preluată de Agerpres. Cotaţiile futures pentru ţiţeiul american au scăzut cu 2,7%, până la 45,85 dolari per baril, după ce au pierdut deja 14,1% în această săptămână, ceea ce înseamnă cea mai mare scădere din ultimii nouă ani.

În paralel, investitorii se îndreaptă spre securitatea oferită de obligaţiunile considerate cu grad mare de siguranţă. Randamentele pentru obligaţiunile americane pe zece ani au atins un minim istoric de 1,241%. Tot pe fondul reorientării investitorilor spre active sigure, cotaţia aurului a ajuns la 1.646,4 dolari, în apropiere de cea mai ridicată valoare din ultimii şapte ani, la 1.688,9 dolari, atinsă la începutul acestei luni.

În Bucureşti, bursa era în scădere cu aproximativ 3,2% la ora 10:15, după un declin de 1,5% în şedinţa de joi. Şi în precedentele cinci şedinţe piaţa locală a închis pe roşu, după un început foarte bun de an.

La nivel mondial, au fost raportate peste 82.000 de cazuri de infecţii cu noul agent patogen, şi au fost înregistrate peste 2.800 de decese cauzate de COVID-19.

Similare
RECOMANDĂRI