Corupţia mică sau corupţia mare? Cum răspunde şeful CNA la acuzaţiile aduse instituţiei
Sursa foto:foto: deschide.md Vizualizari:

Corupţia mică sau corupţia mare? Cum răspunde şeful CNA la acuzaţiile aduse instituţiei

Centrul Naţional Anticorupţie este acuzat deseori de faptul că luptă cu corupţia mică, şi nu cu cea mare, şi că descoperă cazuri mici de corupţie, dar nu şi cele mari, în care sunt implicate persoane cu funcţii înalte. Potrivit directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, conceptul de „corupţie mare sau mică” este unul greşit şi că nu există aşa ceva.

„Este un subiect la care încercăm să prezentăm anumite răspunsuri, pentru a fi nu doar auziţi, ci şi înţeleşi. Nu există corupţie mare sau corupţie mică. Există nivelul funcţiei la care se comite actul de corupţie.

Având în vedere că sunt anchetator de profesie, încerc să fac o paralelă:  În cazul unui omor, oare contează cine este autorul acestei infracţiuni? Nu contează. Aceeaşi situaţie şi în cazul de corupţie. Ca să vă dau un exemplu: Un ministru extorcă bani de la un agent economic, care are venituri ilegale de milioane, pentru a câştiga un tender. Această mită nu este atât de semnificativă pentru directorul acestei întreprinderi.

Un caz real, anchetat de CNA a fost cazul în care de la un cetăţean s-a estorcat 7 mii de lei, pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale. Ţăranul a fost impus de situaţie să vândă vaca, care era unica lui sursă de existenţă pentru că salariu nu avea, şi atunci ne punem întrebarea: Care este corupţia cea mare? De ce ar trebui noi să investigăm sau una, sau alta?

Ori noi suntem reprezentanţii statului care trebuie să apărăm interesele nu doar a agenţilor economici, dar şi a cetăţenilor de rând, care  trebui să simtă grija noastră”, a explicat Bogdan Zumbreanu în cadrul unui interviu difuzat la Prime TV.

De altfel, şeful CNA spune că funcţionarii care pretind mită de la persoane cu aceleaşi salarii, poate puţin mai mari, îi impun pe aceşti oameni să comită infracţiuni la rândul lor.

„Un profesor care cere bani de la un elev, părinţii căruia tot sunt persoane bugetare, adică activează în sectorul bugetar, îi îndeamnă într-un fel să ia şi ei acea mită pentru serviciile pe care trebuie să le presteze, astfel încât să poată asigura această mită pentru şcoală sau liceu”, a spus Bogdan Zumbreanu.
Similare
RECOMANDĂRI