Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Criza gazului se menţine, iar Gazprom-ul ar fi pus noi condiţii Chişinăului

Criza gazului se menţine iar Gazprom-ul ar fi pus noi condiţii Chişinăului. Revista britanică Financial Times publică un articol bazat pe două surse de informare in care afirmă că holdingul rus propune Republicii Moldova să-şi ajusteze Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană în schimbul unui gaz rusesc mai ieftin. Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată informaţiile. Între timp, vicepremierul Andrei Spînu se află la Sankt-Peretsburg pentru o nouă rundă de negocieri cu Gazprom.

Mai sunt doar patru zile până la expirarea contractului cu Gazprom, iar vicepremierul Andrei Spînu a plecat la Sankt-Peretsburg, pentru a treia oară, pentru a negocia semnarea unui nou acord. Potrivit serviciului de presă al Ministerul Infrastructurii, Spînu urma să aibă o întrevedere cu şeful concernului rus GazProm, Alexei Miller. Holdingul rusesc a anunţat că e gata să semneze un nou contract pe termen lung şi că va oferi chiar o reducere de 25%, dacă Republicii Moldova îşi va plăti datoria de 709 milioane dolari, restanţe pentru gazul furnizat în dreapta Nistrului. Autorităţile de la Chişinău nu sunt de acord cu datoria invocată şi au cerut un audit independent. Conform publicaţiei Financial Times, Gazprom propune Republicii Moldova să-şi ajusteze Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană şi să amâne implementarea pachetul energetic III, în schimbul unui gaz rusesc mai ieftin. Reprezentanţii Ministerului Infrastructurii au spus vor oferi detalii după finalizarea negocierilor. Kremlinul a negat informaţiile jurnaliştilor britanici şi susţine că negocierile sunt "exclusiv comerciale".  Luna trecută, Gazprom a redus livrările de gaze către R. Moldova. Pentru a menţine presiunea în reţelele de transport, Chişinăul a achiziţionat 2 milioane de metri cubi de gaze din Polonia şi Olanda. Autorităţile nu au oferit detalii despre preţ.

ROMAN CHIRCĂ, expert economic: „Se spune că e secret de stat dar poate fi indirect identificată suma la care a fost achiziţionată. Aceasta ar fi peste 1200 dolari mia de metri cubi, doar preţul gazului, plus anumite servicii de ajustare, perfectarea contractului, cheltuieli operaţionale şi evident costul tranzitului."

ION MUNTEAN, expert în energetică: „Preţurile evoluiază de la o zi la alta. Pe piaţa gazelor naturale preţul pentru o zi , de ex: dimineaţă era 990 euro mia de metri cubi. Preţurile se menţin la un nivel destul de înalt, însă,  aceste preţuri sunt valabile doar pentru cantităţi mici."  

Energocom a anunţat azi că se caută un nou furnizor pentru încă 1,5 milioane metri cubi de gaz.

ROMAN CHIRCĂ, expert economic: „Sunt mai degrabă nişte teste, o formă de verificare a capacităţii tehnice de livrare, nu pot constitui un flux permanent, probabil este o încercare de a demonstra că R. Moldova ipotetic, teoretic poate avea surse alternative. Însă ecuaţia se complică în lipsa unei viziuni clare pe termen mediu care ar fi politica privind securitatea energetică a R. Moldova. "

Directorul Agenţiei Proprietăţi Publice a confirmat că este vorba despre un proces de micşorare a deficitului şi nu despre procurarea sau înlocuirea livrărilor necesare. Republica Moldova, fără regiunea transnistreană, importă anual aproape 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Similare
RECOMANDĂRI