Cum va fi reformat comerţul intern. 50% din rafturi ar putea fi ocupate de produsele autohtone
Sursa foto:economica.net Vizualizari:

Cum va fi reformat comerţul intern. 50% din rafturi ar putea fi ocupate de produsele autohtone

În Parlament continuă discuţiile dintre deputaţi şi reprezentanţii asociaţilor de producători autohtoni referitor la proiectul de modificare a legii comerţului interior la compartimentul relaţiilor furnizor-comerciant.

În cadrul unei şedinţe a grupului de lucru, organizat pe platforma Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe au fost abordate completările propuse la Legea cu privire la comerţul interior, precum şi noile noţiuni cu referire la acţiunile/activităţile de marketing şi publicitate, furnizor, reduceri comerciale etc, notează mold-street.com.

Astfel, a fost discutată propunerea de plafonare a reducerilor comerciale pentru produsele alimentare cu maxim 10% în scopul balansării puterii de negociere a părţilor contractante. Discuţiile au vizat şi perioada stabilită pentru acţiunile şi activităţile de marketing şi publicitate. Propunerea este ca perioada de promoţie să fie de până la 60 de zile pe an per produs. Au mai fost discutate aspecte legate de termenul de plată a facturilor, procedura de retur a produselor alimentare etc.

O altă prevedere analizată a fost cea cu referire la susţinerea comercializării produselor alimentare autohtone.

 
Se propune stabilirea unei cote de raft, nu mai puţin de 50% din lungimea lineară a raftului, destinată expunerii şi vânzării produselor fabricate în Republica Moldova. Această normă ar urma să fie aplicată la şase luni de la data publicării.

 

Potrivit preşedintelui Comisiei economie, buget şi finanţe, Ştefan Creangă, proiectul a fost înregistrat în Parlament şi urmează a fi discutat la şedinţa Comisiei la începutul lunii mai.

De notat că la începutul anului trecut, după ce Parlamentul a operat în grabă câteva mici modificări la Legea cu privire la comerţul interior, s-a creat o situaţie de conflict între furnizorii şi comercianţii în domeniul produselor alimentare şi autorităţi.

Prevederile interzic facturarea/re-facturarea serviciilor şi taxelor care nu se includ în preţul de achiziţiei al produselor, limitează termenul de plată pentru produsele alimentare achiziţionate de până la 30 zile calendaristice din data recepţiei produselor, precum şi interzicerea returului de produse în cazul în care acestea au fost recepţionate conform reglementărilor tehnice în vigoare.

De atunci se tot organizează şedinţe de lucru pentru a găsi o soluţie ce ar satisface toate părţile şi nu va afecta consumatorii. De căutarea unei soluţii s-a ocupat şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri creată de Vlad Plahotniuc.

La începutul acestui an Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede modificarea Legii cu privire la comerţul interior şi a Codului contravenţional.

Acestea constau în crearea unui mecanism transparent de funcţionare a tranzacţiilor comerciale între furnizor şi comerciant, orientat spre contracararea practicilor comerciale neloiale în lanţurile alimentare şi susţinerea comercializării produselor autohtone prin promovarea consumului de alimente locale.

Similare
RECOMANDĂRI