Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Datele BNS arată că în primele zece luni ale acestui an exporturile de mărfuri autohtone au crescut cu aproape 23%

Comerţul extern al Republica Moldova continuă să-şi revină treptat după ce anul trecut a fost afectat de restricţiile impuse din cauza pandemiei. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în primele zece luni ale acestui an exporturile de mărfuri autohtone au crescut cu aproape 23 la sută, faţă de anul trecut. Iar cele mai multe produse au fost comercializate în România. Experţii economici atrag însă atenţia asupra creşterii mult mai mari a importurilor, care ceea ce duce la acumularea unui deficit al balanţei comerciale de peste 3 miliarde de dolari - cu aproape 40 la sută mai mult decât în 2020.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în perioada ianuarie-octombrie valoarea mărfurilor exportate a fost de 1,8 miliarde de dolari – în creştere cu aproape un sfert faţă de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe mărfuri au fost exportate în România - 27 la sută din valoarea exporturilor totale. Urmează Turcia cu aproape 10 la sută, Rusia cu 9, Germania 8,5 şi Italia cu aproape 8 procente.

ŢĂRI ÎN CARE S-A EXPORTAT CEL MAI MULT ÎN 2021
ROMÂNIA       26,6%
TURCIA           9,7%
RUSIA             9%
GERMANIA     8,5%
ITALIA             7,8%

Cele mai multe mărfuri comercializate pe pieţele externe sunt  produsele alimentare, maşinile şi echipamentele pentru transport, articolele manufacturate, materialele necomestibile, băuturile şi tutunul.

CELE MAI MULTE MĂRFURI EXPORTATE  
Produse alimentare                   24,1%
Maşini şi echipamente               21,3%
Articole manufacturate               19,9%
Materiale brute necomestibile    11%
Băuturi şi tutun                            6,8%

Au crescut cu 22 la sută şi exporturile de mărfuri destinate ţărilor CSI. Datele BNS arată în acelaşi timp o creştere record de peste 30 la sută a mărfurilor importate de Republica Moldova. În perioada lunilor ianuarie-octombrie a acestui an s-au importat mărfuri în valoare de peste 5, 7 miliarde de dolari. A crescut în special importul petrolului, gazului şi vehiculelor.

CELE MAI MULTE MĂRFURI IMPORTATE
Maşini şi echipamente  25,4%
Produse manufacturate  18,9%
Produse chimice           14,7%
Combustibili minerali     13,7%

Decalajul enorm dintre volumele mărfurilor exportate şi importate a dus la acumularea unui deficit al balanţei comerciale de peste 3 miliarde de dolari, cu aproape 40 la sută mai mult decât în anul 2020.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Cred că este cel mai mare deficit comercial din istoria Republicii Moldova şi acest lucru ar trebui să ne pună pe gânduri. Toate statele au fost afectate, cel puţin statele regionale au fost afectate de criza sanitară. Totuşi faptul că avem un deficit atât de mare vorbeşte despre anumite eşecuri pe care le-am admis în perioada anterioară, nu am ştiut să suţinem agenţii economici să se menţină. În acelaşi timp, caracterizează în mod negativ evoluţiile politicilor economice pe care le are Republica Moldova.”
Similare
RECOMANDĂRI