De la 1 ianuarie este în vigoare noua Lege a contabilităţii şi raportării financiare
Sursa foto:Economica.net Vizualizari:

De la 1 ianuarie este în vigoare noua Lege a contabilităţii şi raportării financiare

Începând cu 1 ianuarie a intrat în vigoare Legea contabilităţii şi raportării financiare, votată de Parlament în luna decembrie 2017. Noua Lege se aplică următoarelor categorii de persoane (entităţi) înregistrate în Republica Moldova:

  • persoanelor juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare;
  • autorităţilor/instituţiilor, cu excepţia autorităţilor/ instituţiilor bugetare;
  • reprezentanţelor permanente şi filialelor entităţilor nerezidente;
  • organizaţiilor necomerciale şi reprezentanţelor entităţilor nerezidente;
  • persoanelor fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător, cu excepţia titularilor patentei de întreprinzător;
  • persoanelor fizice care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei (notari, avocaţi, executori judecătoreşti, mediatori, administratori autorizaţi) şi birourilor înfiinţate de acestea.

Legea defineşte categoriile entităţilor şi grupurilor:

  • Entitatea micro este entitatea care, la data raportării, nu depăşeşte limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 5.600.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 11.200.000 de lei; c) numărul mediu al salariaţilor în perioada de gestiune – 10.
  • Entitatea mică este entitatea care, nefiind entitate micro, la data raportării, nu depăşeşte limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 63.600.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 127.200.000 de lei; c) numărul mediu al salariaţilor în perioada de gestiune – 50.
  • Entitatea mijlocie este entitatea care, nefiind entitate micro sau entitate mică, la data raportării, nu depăşeşte limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 318.000.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 636.000.000 de lei; c) numărul mediu al salariaţilor în perioada de gestiune – 250.
  • Entitatea mare este entitatea care, la data raportării, depăşeşte limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 318.000.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 636.000.000 de lei; c) numărul mediu al salariaţilor în perioada de gestiune – 250.
  • Grupul mic este grupul constituit din entitatea-mamă şi entităţile-fiice care urmează să fie incluse în consolidare şi care, la data raportării entităţii-mamă, luate în ansamblu, nu depăşesc limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 80.300.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 160.600.000 de lei; c) numărul mediu al salariaţilor în perioada de gestiune – 50.
  • Grupul mijlociu este grupul care, nefiind grup mic, este constituit din entitatea-mamă şi entităţile-fiice ce urmează să fie incluse în consolidare, care, la data raportării entităţii-mamă, luate în ansamblu, nu depăşesc limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 401.500.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 803.100.000 de lei; c) numărul mediu al salariaţilor în cursul perioadei de gestiune – 250.
  • Grupul mare este grupul constituit din entitatea-mamă şi entităţile-fiice ce urmează să fie incluse în consolidare, care, la data raportării entităţii-mamă, luate în ansamblu, depăşesc limitele a două dintre următoarele criterii: a) totalul activelor – 401.500.000 de lei; b) veniturile din vânzări – 803.100.000 de lei; c) numărul mediu al salariaţilor în cursul perioadei de gestiune – 250.

Entitatea sau grupul trece dintr-o categorie în alta dacă, la data raportării, pentru ultimele două perioade de gestiune, depăşeşte sau încetează să mai depăşească limitele a două dintre criteriile categoriei la care se atribuie, potrivit bizlaw.md.

Similare
RECOMANDĂRI