Economist: Concentrarea împrumuturilor în domeniul comerţului arată disfuncţionalitatea economiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Economist: Concentrarea împrumuturilor în domeniul comerţului arată disfuncţionalitatea economiei

Ultimele date ale Băncii Naţionale a Moldovei arată o majorarea a creditelor acordate economiei. Cel mai creditat rămâne comerţul, care de altfel este şi ramura cu cele mai puţine riscuri pentru bancheri, constată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, jurnalistul Victor Ursu.

Majorarea soldului cererilor faţă de economie în moneda naţională a fost determinată de creşterea soldului cererilor faţă de sectorul societăţilor comerciale nefinanciare cu capital majoritar privat cu 185,5 milioane lei (1,7 la sută), soldului cererilor faţă de mediul financiar nebancar cu 146,8 mil. lei (26,0 la sută) şi soldului cererilor faţă de alte sectoare rezidente (inclusiv persoane fizice) cu 448,8 mil. lei (3,7 la sută).

Datele BNM arată o concentrare a împrumuturilor în domeniul comerţului, iar acest lucru developează de fapt disfuncţionalitatea economiei Republicii Moldova, care este una orientată spre consum şi mai puţin spre producere şi exporturi. Or, bancherii sunt conştienţi de riscurile celorlalte ramuri şi creditează doar ramurile cu cele mai puţine riscuri pentru obţinerea profiturilor.

De exemplu, la sfârşitul lunii iunie, o singură bancă comercială a fost cel mai important creditor în 14, dintr-un total de 16 ramuri al portofoliului de credite pe sectorul bancar. În cazul a cinci ramuri, ponderea unei singuri bănci comerciale în volumul creditelor acordate a fost de peste 50 la sută la finele lunii iunie a anului curent.

Concentrarea împrumuturilor arată de fapt şi competitivitatea slabă a sectorului bancar. Împrumuturile acordate anumitor ramuri creşte vulnerabilitatea în cazul riscurilor sistemice. Pe de altă parte acesta este şi rezultatul competitivităţii reduse a businessului şi ramurilor din economia naţională. Situaţia respectivă a început după anii 2000 când s-a accentuat migraţia moldovenilor în străinătate şi au început să crească an de an remiterile de valută în ţară, care au impulsionat consumul populaţiei. Astfel, importurile au început să crească an de an, iar ulterior a devenit şi ramura preferată a bancherilor. Acest lucru impune găsirea unor soluţii de către autorităţile Republicii Moldova în condiţiile în care remiterile moldovenilor nu sunt o soluţie sustenabilă pe termen lung.

În ceea ce priveşte ratele de dobândă la împrumuturi, pe termen mediu se aşteaptă o majorare a costurilor creditelor după ce la mijlocul lunii iunie BNM a majorat rata de bază la 7 la sută, iar rezervele obligatorii în valută la 17 la sută de la 14 la sută.

În luna iunie, rata medie la creditele acordate în moneda naţională s-a majorat cu 0,03 puncte procentuale (p.p) comparativ cu luna precedentă. Persoanelor fizice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 7,41%, iar persoanelor juridice – cu o rată de 8,66%.

Similare
RECOMANDĂRI