Energia electrică s-ar putea scumpi. Ce tarif solicită Gas Natural Fenosa şi ce propune ANRE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Energia electrică s-ar putea scumpi. Ce tarif solicită Gas Natural Fenosa şi ce propune ANRE

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică va propune spre examinare, în şedinţă publică, tariful de 1,85 lei/kWh, tarif cu 3,2% mai mare decât cel în vigoare. Asta deşi, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL a solicitat tariful de 1,94 lei/kWh sau cu 15 bani sau 8,6% mai mult faţă de tariful in vigoare (1,79 lei/kWh).

De asemenea, FEE-Nord SA a solicitat tariful de 2,34 lei/kWh sau cu cca 42,8 bani sau 22,46% mai mult faţă de tariful in vigoare (1,91 lei/kWh), ANRE propune spre examinare în şedinţă publică tariful de 2,19 lei/kWh sau cu o majorare de 14,9%.

De menţionat că  pe parcursul anului 2018 tarifele au fost micşorate de la 1,99 lei/kWh la 1,79 lei/kWh pentru Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL şi de la 2,12 lei/kWh la 1,91 lei/kWh pentru FEE Nord SA.

„Ajustarea tarifelor este necesară pentru acoperirea majorărilor de preţ a energiei electrice importate, costurilor de producţie, devierilor financiare negative acumulate pe parcursul anului curent şi pentru asigurarea sustenabilităţii livrărilor şi plăţilor în sector.

Pe parcursul anului 2019, cel mai sensibil şi nestabil indicator a fost rata de schimb valutar, care a înregistrat cele mai mari fluctuaţii de apreciere şi depreciere din ultimii ani. De aceea, conducându-ne de politica BNM s-a propus utilizarea cursului valutar stabilit conform Legii bugetului pentru anul 2019”, spune Octavian Calmîc, directorul Consiliului de administraţie al ANRE.

Potrivit lui Calmîc, confruntarea poziţiilor şi informaţiilor prezentate de operatori din piaţă şi ANRE va avea loc într-o şedinţă publică la începutul lunii august. 
Similare
RECOMANDĂRI