Evaluare: BNM are un regim de confidenţialitate care poate fi considerat echivalent cu cele aplicate în ţările UE
Sursa foto:mold-street.com Vizualizari:

Evaluare: BNM are un regim de confidenţialitate care poate fi considerat echivalent cu cele aplicate în ţările UE

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a inclus Banca Naţională a Moldovei (BNM) în lista autorităţilor de supraveghere din statele non-membre ale UE, ale căror regimuri de confidenţialitate pot fi considerate echivalente celor aplicate în ţările Uniunii Europene.

Decizia a fost luată după ce ABE şi BNM au agreat în iunie 2018 ca Republica Moldova să participe la un exerciţiu de evaluare a regimului de confidenţialitate în scopul facilitării cooperării transfrontaliere.

Evaluarea pozitivă de către ABE va facilita schimbul de informaţii dintre BNM şi autorităţile de supraveghere ale UE şi va deschide posibilitatea pentru participarea băncii centrale moldoveneşti la colegiile de supraveghetori care monitorizează grupurile bancare din UE. Cinci dintre acestea (Banca Translivania din România, Societe Generale din Franţa, Intesa Sanpaolo din Italia, Procredit din Germania şi Erste Group din Austria) operează în Republica Moldova. Suplimentar, Banca Naţională a Moldovei va putea începe procesul de aderare la Acordul de Cooperare dintre ABE şi autorităţile de supraveghere din ţările Europei Centrale şi Sud-Est (Iniţiativa de la Viena).

Guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, şi viceguvernatorul Cristina Harea au discutat perspectivele de colaborare cu conducerea ABE reprezentată de Andrea Enria, preşedintele ABE, şi Slavka Eley, responsabilă de pieţele bancare, produse şi inovaţii. În cadrul întrevederii avute la sediul organizaţiei, la Londra, oficialii BNM au prezentat progresul implementării Directivelor UE în domeniul financiar-bancar şi desfăşurarea reformelor promovate de autorităţile naţionale.

„Evaluarea pozitivă a ABE este o etapă suplimentară în consolidarea colaborării ţării noastre cu Uniunea Europeană şi ţările din regiune, precum şi recunoaşterea efortului de fortificare a cadrului legislativ şi de reglementare în sectorul bancar din Republica Moldova", a declarat Sergiu Cioclea. Guvernatorul BNM a mulţumit conducerii ABE pentru evaluarea pozitivă, precum şi pe Aldona Jociene, consilier de rang înalt al UE, pentru suportul şi consultanţa oferită Băncii Naţionale în cadrul interacţiunilor cu ABE.

ABE este o autoritate independentă a Uniunii Europene, creată în anul 2011, cu scopul de a asigura un cadru eficient şi consecvent de reglementare şi supraveghere prudenţială în întregul sector bancar al UE. Aceasta face parte din Sistemul european al supraveghetorilor financiari (SESF) şi are ca obiective principale menţinerea stabilităţii financiare în UE şi asigurarea integrităţii, eficienţei şi bunei funcţionări a sectorului bancar.

Similare
RECOMANDĂRI