Expert-Grup, raport: Gestionarea ineficientă a pandemiei a mărit decalajul de dezvoltare a R. Moldova faţă de alte ţări din regiune
Sursa foto:expert-grup.org Vizualizari:

Expert-Grup, raport: Gestionarea ineficientă a pandemiei a mărit decalajul de dezvoltare a R. Moldova faţă de alte ţări din regiune

Republica Moldova a intrat nepregătită în pandemia de COVID-19. Mai mult, în ultimul an, R. Moldova şi-a înrăutăţit poziţia la nivel mondial în comparaţie cu alte state din Europa Centrală şi de Est şi a stagnat în raport cu statele vecine România şi Ucraina. Concluziile aparţin Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care astăzi, în parteneriat cu  Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, a lansat Raportul de Stare a Ţării 2020 (RST 2020) - o analiză complexă a situaţiei economice şi sociale din Republica Moldova.

Raportul, lansat în cadrul celei de-a opta ediţii a Conferinţei MACRO, scoate în evidenţă principalele probleme de ordin economic şi social, cauzate de pandemia de COVID-19 şi seceta din acest an. 

„Nicio ţară nu a fost scutită de impactul negativ al pandemiei de Covid-19, dar există ţări care au fost mult mai vulnerabile. Republica Moldova este una dintre aceste ţări. Conferinţa MACRO 2020 şi Raportul de Stare a Ţării vine cu recomandări despre cum poate fi îmbunătăţită rezilienţa economică pentru a nu permite o degradare şi mai mare a situaţiei sociale”, a declarat Juliane Schulte, reprezentanta Friedrich-Ebert-Stiftung în România şi Republica Moldova, în deschiderea Conferinţei MACRO 2020.

„Republica Moldova a intrat în pandemia de Covid-19 slăbită şi vulnerabilă, având în vedere că exporturile au început să scadă încă în noiembrie 2019, deficitul bugetar prognozat era de 3%, economia avea un nivel scăzut de competitivitate şi de libertate economică, iar corupţia era înaltă. Firmele şi companiile aveau rezerve financiare insuficiente şi acces limitat la credite, nivelul de digitalizare era scăzut, iar furnizorii şi pieţele erau slab diversificate. Gestionarea ineficientă a pandemiei de către autorităţi a agravat şi mai mult situaţia, deficitul bugetar prognozat putând să ajungă la 8-10 la sută, mărind astfel decalajul de dezvoltare faţă de alte ţări din regiune şi slăbind şi mai mult încrederea populaţiei în stat”, a declarat Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup.

Potrivit Raportului de Stare a Ţării 2020, Republica Moldova a intrat nepregătită în pandemia de COVID-19. La începutul acestui an, R. Moldova se afla pe poziţia 86 din 141 de state ale lumii la capitolul competitivitate; pe locul 87 din 180 de ţări conform Indicelui libertăţii economice şi pe locul 120 din 180 de ţări, conform Indicelui de percepţie a corupţiei. Astfel, problemele de ordin economic şi social cauzate de criza pandemică nu au făcut altceva decât să accentueze vulnerabilităţile Republicii Moldova în raport cu principalii indici de determinare a stării ţării.

Autorii raportului au constatat că în ultimul an, R. Moldova şi-a înrăutăţit poziţia la nivel mondial în comparaţie cu alte state din Europa Centrală şi de Est şi a stagnat în raport cu statele vecine România şi Ucraina. Concluzia a fost făcută după analiza scorurilor ţării în funcţie de următorii indici internaţionali de evaluare a stării unei ţări: PIB pe capita, Indicele Global al Competitivităţii, Indicele Dezvoltării Umane şi Indicele Percepţiei corupţiei. 

O altă constatare a Raportului de Stare a Ţării este că în ultimul an s-a acutizat şi criza cronică de neîncredere între populaţie şi guvernare, iar acest lucru a dus la sporirea gradului de ignoranţă a oamenilor faţă de măsurile de atenuare şi gestionare a pandemiei. În acelaşi timp, Guvernul nu a reuşit să elaboreze un program complex anticriză pentru populaţie şi mediul de afaceri. 

Pe lângă criza pandemică, în 2020, Republica Moldova a fost afectată şi de o secetă severă, iar suprapunerea acestor două crize va genera o scădere cu până la 7,5% a economiei naţionale, ceea ce va duce la o recesiune mai mare decât cea din anul 2009, prognozează autorii Raportului de Stare a Ţării 2020. 

Similare
RECOMANDĂRI