Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert-Grup: Stabilitatea sistemului financiar trebuie să fie o prioritate pentru următorul guvern

Sectorul financiar-bancar şi-a revenit şi se înregistrează evoluţii pozitive. Veştile bune vin de la specialiştii „Expert-Grup”, care au făcut o radiografie a sistemului.

Totuşi, mai este încă mult de lucru pentru a acoperi toate marile găuri financiare, lăsate în urma furtului miliardului. Experţii au pregătit cinci obiective de dezvoltare pe care le propun guvernării.

Printre rezultatele obţinute până acum este reducerea cu 14,2% a  creditelor neperformante, reducerea continuă a ratelor la dobânzi şi menţinerea ratei inflaţiei astfel încât să nu crească preţurile. Acum, primul obiectiv trasat de specialiştii de la Expert-Grup este menţinerea, cu orice preţ, a stabilităţii sistemului financiar-bancar, lucru care a fost obţinut cu greu după furtul de un miliard de dolari. Cea de a doua prioritate este crearea intergrităţii acestui sistem, inclusiv pe plan extern. Experţii atrag atenţia asupra acelor companii de microfinanţare care au răsărit, din senin, în ultima perioada. Acestea ar punea pune în pericol actuala stabilitate.

Astfel, împrumuturile nebancare au devenit atât de accesibile încât pot trezi dubii, doar că nu pentru toţi. Specialiştii atenţionează că este nevoie ca cetăţenii să fie instruiţi financiar.

Un alt obiectiv este eradicarea economiei subterane, tocmai prin sistemul financiar. Cu alte cuvinte, guvernanţii ar trebuie să convingă oamenii să nu-şi mai ţină banii la saltea ci să-i păstreze la bancă. Pentru asta este nevoie de promovarea intensa a plăţilor electronice care, între timp, au devenit des utilizate in Republica Moldova.

Între timp, guvernarea ar trebui să se concentreze şi pe luarea unor măsuri pentru a forma resurse pe termen lung, a reforma urgent sistemul de pensii şi a dezvolta piaţa valorilor mobiliare de stat.

Monitorul Financiar a fost elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” pentru trimestrul întâi al anului 2019.
 
Similare
RECOMANDĂRI