Expert: „Guvernul trebuie să fie foarte conştient ce intenţionează să facă” în relaţia cu FMI
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: „Guvernul trebuie să fie foarte conştient ce intenţionează să facă” în relaţia cu FMI

Concluziile care pot fi avansate în urma vizitei misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova, pot fi diferite de ceea ce a fost în perioada anterioară. De această părere este economistul Viorel Gârbu, care spune că FMI nu agreează comportamentul pe care îl manifestă actualul Guvern, manifestat anterior şi de alte guverne, când au încercat să găsească alte surse de finanţare, decât cele oferite de FMI sau Banca Mondială.

Totodată, expertul spune că Guvernul este liber să procedeze aşa cum consideră că e cel mai bine.

„Deci, dacă guvernul consideră că anumite restricţii care sunt impuse de FMI sunt contraproductive şi consideră că cunoaşte mai bine situaţia din Republica Moldova, şi ştie să ofere soluţii mai bune pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă ţara decât acele soluţii care sunt oferite de FMI, guvernul este liber să meargă cu iniţiativă proprie, fiindcă acesta-i mandatul guvernului.

Guvernul nu este obligat să urmărească şi să respecte acele indicaţii care vin din partea Fondului Monetar Internaţional. Pe de o parte, sigur că guvernul poate să fie foarte mândru, aşa cum aţi menţionat, şi să se bată cu pumnul în piept, precum că reuşeşte să le facă pe toate, dar una sunt declaraţiile şi altele sunt faptele concrete”, a delcarat Viorel Gârbu în cadrul unui interviu oferit pentru Europa Liberă
 
Gârbu mai spune că, pe lângă bani, FMI oferă o anumită expertiză şi pune pe această expertiză girul FMI şi, respectiv, această ştampilă are o anumită imagine, astfel încât donatorii au încredere.
 
„Atunci când guvernul se refuză această supraveghere venită din partea Fondului Monetar, guvernul indirect se poate refuza inclusiv alte credite, granturi pe care ni le oferă, ni le-au oferit în perioada anterioară donatorii clasici – Uniunea Europeană, Banca Mondială, şi alţi donatori.
Acest lucru nu înseamnă că Moldova nu va obţine credite şi granturi, dar aceste credite şi granturi în mod special vor evita executivul, deci nu vor veni direct în buget, dar vor merge pe alte căi. Repet, acest lucru nu înseamnă eşec în mod obligatoriu, dar acest lucru în mod determinant înseamnă responsabilitate, deci guvernul trebuie să fie foarte conştient ce intenţionează să facă.”

Amintim că premierul Ion Chicu a declarat de mai multe ori că nu exclude o pauză în relaţiile cu Fondul Monetar dacă acesta se dovedeşte inflexibil în două probleme: finanţarea externă (promisă de Rusia) a unui ambiţios program de infrastructură, dorit de guvern; şi preţul gazului pentru consumatorii interni, pe care guvernul nu vrea să-l majoreze.

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) au început miercuri, 22 ianuarie o vizită de două săptămâni în Republica Moldova. Economiştii FMI urmează să se pregătească astfel pentru ultima evaluare a programului de finanţare pe care Fondul îl are cu Republica Moldova. Început în 2016, acest program de trei ani – suspendat o perioadă - se încheie la sfârşitul lunii martie. Are o valoarea totală de 180 de milioane de dolari, din care Republica Moldova a primit până acum aproape 160 de milioane. 
 
Similare
RECOMANDĂRI