Expert: În primul trimestru, exporturile au început să scadă. Procesul va continua încă cel puţin două trimestre
Sursa foto:viitorul.org Vizualizari:

Expert: În primul trimestru, exporturile au început să scadă. Procesul va continua încă cel puţin două trimestre

În primul trimestru al anului 2020, exporturile R. Moldova au început să scadă, iar procesul va continua încă cel puţin două trimestre. Este concluzia economistului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, care a analizat datele oficiale ale Biroului Naţional de Statistică.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, în domeniul comerţului exterior criza ne-a prins în plină criză. Exporturile R. moldova, după 1,5 ani de stagnare, în primul trimestru al anului 2020, conform datelor oficiale ale Biroului Naţional de Statistică, au înregistrat o scădere evidentă cu 60 de milioane de dolari în valori anuale.

De doi ani de zile exporturile R. Moldova s-au plafonat la nivel de 2,7 miliarde de dolari şi se află într-o stagnare profundă. Republica Moldova deja de aproape doi ani şi-a epuizat toţi factorii de creştere a exporturilor, iar criza provocată de COVID-19 de fapt ne-a prins într-o criză mult mai profundă, lipsită de dezvoltare economică şi de posibilitatea identificării noilor potenţialuri de export, mai spune expertul.

„Scăderea exporturilor va afecta majoritatea ramurilor de bază: industria auto-motive, cerealierele, vinurile, textilele, farmaceutica, iar lista poate continua”, remarcă Veaceslav Ioniţă.

Economistul este de părere că este prematur să facem prognoze, dar totuşi, în cel mai bun caz exporturile se vor reduce cu 300 de milioane de dolari, până la nivelul anului 2013. Două crize, cea din 2015-2016 şi cea din 2020, împreună cu lipsa oricărei viziuni de dezvoltare a ţării, au băgat exporturile moldoveneşti în cea mai profundă stagnare, care durează deja 10 ani.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, ar fi o miopie acum să dăm vina pe COVID-19 în partea ce ţine de criza exporturilor. Cauzele crizei sunt mult mai profunde şi ţine de incapacitatea ţării de a face faţă provocărilor actuale ale economiei globale, iar COVID-19 doar a accentuat această criză profundă din economia R. Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI